Loonsprong in oktober; inflatie blijft hoger

In oktober gingen de lonen in vernieuwde cao's omhoog met gemiddeld 4,7 procent. De AWVN noemt het de hoogste loonafspraak in 40 jaar. Toch blijft het jaargemiddelde van de loonstijging met 3,5 procent tot nu toe gematigd. Dat blijkt uit het maandbericht over de cao-onderhandelingen van werkgeversvereniging AWVN.

De sfeer tijdens die onderhandelingen was constructief, vermeldt de AWVN erbij. Dat ondanks maatschappelijke onrust over de koopkracht, en ondanks ‘incidentele vakbondsacties’. Op deze manier zijn tot nu toe 283 nieuwe cao’s afgesloten dit jaar, voor 2,7 miljoen werknemers. Dat is 68 procent van de 415 cao’s die dit jaar vernieuwd moeten worden. En daarmee ligt dit cao-seizoen voor op andere jaren. Het jaargemiddelde van de loonstijgingen steeg in oktober ook door de loonsprong en ging van 3,3 naar 3,5 procent. Momenteel staan nog 173 cao’s open, voor 245.000 werknemers.

Aanzienlijke stijging

Ondanks het relatief kleine aantal van 17 vernieuwde cao’s in oktober is de loonstijging tussen september en oktober aanzienlijk. In een maand steeg het gemiddelde met 0,7 procent. Maar het past wat de AWVN betreft nog altijd goed in het patroon dat de werkgevers al sinds vorig jaar zien.

Na gunstige economische berichten volgen stijgende afspraken met een vertraging van minstens een jaar. Daarbij wordt de huidige stijging van de loonafspraken versterkt door aanhoudende krapte op delen van de arbeidsmarkt. Tegenover de opwaartse druk op de lonen door de krapte staan de oplopende bedrijfskosten, onder meer energieprijzen, en onzekere (bedrijfs)economische vooruitzichten.

Inflatiepercentages en looneisen

Ondanks de stijgende gemiddeldes komt de loonsverhoging dit jaar nog niet in de buurt van de inflatie. Het dichtst in de buurt komt nog het inflatiecijfer zonder energiekosten. Dat was 6,9 procent in oktober, berekend over een jaar. Volgens een experimentele rekenmethode van het CBS, met daarin ook de prijsstijging van lopende energiecontracten komt de inflatie ‘waarschijnlijk’ uit tussen 7,5 en 9,6 procent dit jaar.

De FNV heeft een looneis aangekondigd die gelijk is aan het percentage inflatie volgens de consumentenprijsindex CPI van oktober. De 14,3 procent. En volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex HICP is de inflatie 16,8 procent op jaarbasis in ons land. Het CNV gaat uit van een ‘loonvraag’ tussen 5 procent en 10 procent in dit cao-seizoen.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Hoge Raad: een uitzendkracht heeft net als vaste medewerker recht op...

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat uitzendkrachten dezelfde rechten hebben als vaste medewerkers wat betreft resultaatafhankelijke bonussen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Checklist: rol or bij een overname door het eigen bedrijf

Als je organisatie een overname overweegt, moet de ondernemingsraad vooraf duidelijkheid krijgen over de situatie na de overname. Hier is een checklist met de belangrijkste aandachtspunten bij een overname.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: toeslag voor overuren ook bij parttime werk

Het onderscheid tussen parttime- en fulltimewerknemers bij overwerktoeslag is niet langer toegestaan, oordeelt het Europese Hof van Justitie in een zaak van 2 Duitse parttimers. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Adviesrecht van de or is sterker dan je denkt

De meeste werknemers weten dat de ondernemer de ondernemingsraad eerst om advies moet vragen bij belangrijke besluiten. Vaak wordt gedacht dat dit adviesrecht van de or weinig voorstelt. Is dat terecht?

Beeld: Shutterstock

Wat te doen bij een onvolledige adviesaanvraag?

Wat doen we bij een onvolledige adviesaanvraag: wachten op alle informatie of eerst voorlopig adviseren en later definitief? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

beeld: Shutterstock

Checklist: adviseren bij een reorganisatie

Het onderwerp reorganisaties staat steevast bovenaan de lijst met onderwerpen waar de ondernemingsraad zich mee bezighoudt. Hier zijn 5 aandachtspunten voor het uitbrengen van advies bij een reorganisatie.

Beeld: Shutterstock

Zo kan de or meerwaarde hebben als adviseur van de bestuurder

De ondernemingsraad heeft volgens de Wor het recht om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven aan de bestuurder. Hoewel de bestuurder doorgaans zelf zijn adviseurs selecteert, is de or een verplichte gesprekspartner. Maa wat maakt de or een goede adviseur?

Shutterstock

Stappenplan bij een voorgenomen besluit: zo vlieg je een...

In de tekst van de Wet op de Ondernemingsraden (Artikel 25, adviesrecht) staat niet voorgeschreven hoe de or moet omgaan met een voorgenomen besluit. Dit wordt aan de or zelf overgelaten. Dit artikel biedt een stappenplan dat de or helpt bij het behandelen van adviesplichtig voorgenomen besluiten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.