Nieuw arbo-contract

Nieuw arbo-contract

Wij hebben sinds een aantal jaren een contract met een arbodienst. Moet de jaarlijks (stilzwijgende) verlenging van het ongewijzigde contract met de arbodienst ter instemming aan de or worden voorgelegd?

De verlening van het contract moet inderdaad ter instemming aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. De or kan door voortschrijdend inzicht, waaronder klachten van medewerkers, nieuwe vereisten aan de Arbowetgeving het contract ter discussie stellen. Wanneer ze ontevreden geluiden horen kan het een belangrijk instemmingsmoment zijn. Het contract kan bijvoorbeeld worden aangepast, of ze gaan in gesprek met een nieuwe arbodienst.

De vragenservice wordt vanuit het CAOP gecoördineerd door Harry Hartmann. Het CAOP biedt trainingen aan voor betekenisvolle medezeggenschap en biedt ambtelijke ondersteuning voor ondernemingsraden.

Ook een vraag over de ondernemingsraad en medezeggenschap? Stel ‘m aan de vragenservice!

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
arbo

Voor abonnees Checklist: De preventiemedewerker

De Arbowet verplicht bedrijven om minimaal één preventiemedewerker in dienst te hebben, die het arbobeleid uitvoert, deskundige bijstand biedt en contact met de or onderhoudt. 4 belangrijke handvatten voor de preventiemedewerker.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Is het opstellen van een intentieverklaring een adviesplichtig...

Is het opstellen van een intentieverklaring voor een overname een voorgenomen besluit en dus adviesplichtig? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
Jurisprudentie

Gedeeltelijke instemming? Dat kan, maar pas op!

Als een or het gedeeltelijk eens is met een besluit, kan hij ervoor kiezen met bepaalde onderdelen in te stemmen. De juiste formulering is dan cruciaal. In dit geval pakte dat ongunstig uit. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

gezond en veilig werken

FNV-rapport: Giftige werkcultuur op ministerie Infrastructuur en...

Op het ministerie van I&W is de werkcultuur onvoldoende veilig, volgens 95% van de 1100 ambtenaren die de FNV-enquête invulden. Leidinggevenden en directieleden blijken vaak de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag te zijn.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Zo ga je als or aan de slag met toekomstgerichte medezeggenschap

Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op alle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten? In deze rubriek behandelt de SER vragen over medezeggenschap in de dagelijkse praktijk.

Beeld: Shutterstock
arbo

Misstanden op de werkvloer: hoe pak je als or je rol?

Voor de tweede keer moet de Universiteit Leiden een prominente hoogleraar wegsturen wegens grensoverschrijdend gedrag. Experts bespreken hoe de or kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van dit soort misstanden, en welke rol een goede meldprocedure en organisatiecultuur spelen.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

Wanneer is een besluit belangrijk genoeg voor het adviesrecht?

'Onze ondernemingsraad discussieert vaak met de bestuurder of een besluit onder het adviesrecht valt, met name of het belangrijk genoeg is. Hoe bepaal je dat?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.