Kabinet scherpt subsidieregeling STAP aan

Kabinet scherpt subsidieregeling STAP aan

Het kabinet scherpt de regels aan voor het scholingsbudget STAP. De scherpere voorwaarden zijn onder meer bedoeld tegen misbruik en oneigenlijk gebruik. Het eerstvolgende aanvraagmoment zou 28 februari 2023 zijn, maar het is opgeschoven door een grote technische storing.

De STAP, of Stimulering ArbeidsmarktPositie is een subsidie voor scholingskosten. In 2022 konden aanvragers kiezen uit ruim 100.000 opleidingen bij 1326 verschillende publieke en private opleiders.

De regels voor toekenning van de subsidie zijn aangescherpt, net als de eisen aan opleiders die STAP verwerken in hun aanbod. De regeling werd eerder al aangescherpt toen bleek dat er ‘snoepreisjes’ en cursussen mee gefinancierd werden die helemaal niet arbeidsmarktgericht waren. Waaronder de cursus ‘ontdek jezelf in Parijs, leer hoe je in crypto ’s kunt dealen of doe een cursus ‘dropshippen’.

Snoepreisjes, cryptocursussen en cursussen dropshippen (liefst online)”

Daarnaast is een klein aantal opleidingen opvallend populair gebleken. Dat zijn met name cursussen die vooral online gegeven worden. Lage extra kosten per cursist maken ze aantrekkelijk voor aanbieders. Er lopen nog 240 onderzoeken naar in totaal 7400 opleidingen. Sinds de start van STAP in maart 2022 zijn ruim 2700 opleidingen en 2 opleiders uit het register geschrapt.

Controles aangescherpt

De Toetsingskamer STAP gaat strenger controleren of opleidingen en opleiders voldoen aan de eisen van STAP. De minister van SZW kan opleidingen én opleiders voortaan, bij misbruik, uitsluiten van STAP. Vanaf 1 mei moet het gaan om een opleiding met een vooraf vastgesteld programma, waaraan een docent is verbonden, en waarbij de opgedane kennis, vaardigheden of beiden wordt getoetst. Lezingen zijn niet subsidiabel.

Tip! Medewerkers moeten langer doorwerken. Organisaties moeten vaker veranderen om hun bestaansrecht te behouden. Die constante veranderingen vragen heel veel van iedereen. Wat is de rol van de or daarin? Volg de studiedag OR & Duurzame inzetbaarheid en leer hoe een organisatie als geheel aan duurzame inzetbaarheid kan werken.

Ook gelden vanaf 2023 een maximum van 300 toekenningen per scholingsactiviteit van een opleider. Dat moet voorkomen dat de STAP als een ‘ongepast verdienmodel’ wordt gebruikt. Aanvragen die in 2022 zijn goedgekeurd, moeten overigens wel worden uitbetaald. Ook als er een onderzoek loopt naar de opleider. Meer informatie over de aangescherpte vereisten zijn te vinden bij de Rijksoverheid.

Daar waar de tekorten zijn

Het is de bedoeling dat mensen straks altijd, en op een moment dat het hen schikt, een aanvraag kunnen doen. Daarnaast wil het kabinet dat STAP gerichter kan worden ingezet voor scholing in sectoren met grote personeelstekorten, zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek.

Digitaal portaal voor aanvragen

Op de website stap-budget.nl staan alle opleidingen vermeld die in aanmerking komen voor de STAP-subsidie. STAP-budget aanvragen kan via het digitale portaal bij het UWV. Door een 'grote technische storing' is aanvragen uitgesteld. In 2023 zijn er 5 mogelijkheden om de subsidie aan te vragen. Wie wil aanvragen doet er goed aan om dat zo snel mogelijk na de opening te doen.

Lees ook:

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

'Dialoog tussen werkgever en werknemers in de zorg essentieel voor...

Investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers is in elke sector belangrijk, maar de zorg springt er bovenuit: zorgpersoneel kampt met een steeds verder toenemende werkdruk. Om daar de duurzame inzetbaarheid te borgen, is het van belang dat werkgevers en werknemers in de zorg in constante dialoog blijven, bepleit arbeidsmarktexpert Roel Fransen van Wissenraet Van Spaendonck.

||Arend van Dam

Duurzame inzetbaarheid en de rol van de or

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid (DI) is essentieel. Duurzame inzetbaarheid die de strategische koers van een organisatie dient, bepaalt in grote mate het succes van de medewerker én de organisatie. Wat is de rol van de or bij de implementatie van zulke DI?

Shutterstock

Waarom is duurzame inzetbaarheid zo belangrijk?

Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepubliceerd. Maar waarom is die aandacht nodig? Omdat het werk voortdurend verandert. Hoe moeten organisaties met werk, werkrelaties en werknemers omgaan? Wat is de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven, ondernemingsraad en medewerkers? Die tijdloze vragen zijn altijd relevant. Ook nu. En daarom duurzame inzetbaarheid. Ook nu.

Vitaliteit is niet genoeg voor duurzame inzet

Vitaliteit is niet genoeg voor duurzame inzet

Na de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is duurzame inzetbaarheid een buzzword geworden. De nadruk ligt daarbij op vitaliteit, maar dat is niet genoeg. Ook de vakbekwaamheid moet onderhouden en vernieuwd worden.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: Shutterstock

Dit is de verborgen waarde van de or in de RI&E

De or speelt een belangrijke rol bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en kan daarnaast bijdragen door praktijkervaring te delen. Dit artikel onderzoekt hoe de or risico's kan toetsen, oorzaken kan identificeren en praktische maatregelen kan voorstellen.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.