Het UWV meldt dat in het derde kwartaal van vorig jaar 5,6 procent meer mensen waren overgestapt naar een andere baan dan het kwartaal ervoor. Dat waren er een kwart meer dan op het eind van 2019. Vergeleken met 2013 is de stijging nog groter: twee keer zoveel mensen wisselen nu van baan.
Banencarroussel
Arbeidsmarktanalist Michel van Smoorenburg van het UWV zegt tegen de Telegraaf dat honderdduizenden werknemers bezig zijn met een overstap. ‘Er is sinds de pandemie op zijn retour is een enorme banencarrousel op gang gekomen.’ Werknemers met een flexibel contract wisselden veel vaker van baan dan werknemers met een vast contract. De mogelijkheid om meer te verdienen speelt daarbij een grote rol. Net zoals meer ontwikkelingsmogelijkheden en gunstiger andere arbeidsvoorwaarden. Het UWV spreekt zelf van een kleine ‘great resignation’, naar een soortgelijke uittocht van werkenden in de VS.
Avontuurlijke geest
Dat steeds meer Nederlanders (weer) wat avontuurlijker worden kan ook blijken uit de toenemende voorkeur om in het buitenland te werken. Bijna een kwart (24%) van de beroepsbevolking wil best enkele jaren in het buitenland wonen én werken. Dat zijn in totaal 1,9 miljoen personen. De meesten denken aan een vrij kort verblijf tot 3 jaar. Maar bijna 400.000 willen voor minstens 10 jaar weg uit Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.
Tip! Medewerkers moeten langer doorwerken. Organisaties moeten vaker veranderen om hun bestaansrecht te behouden. Die constante veranderingen vragen heel veel van iedereen. Wat is de rol van de or daarin? Volg de studiedag OR & Duurzame inzetbaarheid en leer hoe een organisatie als geheel aan duurzame inzetbaarheid kan werken.
Vooral mannen, hoger opgeleiden en jongeren hebben belangstelling voor een internationale carrière. Uitdaging, ervaringen opdoen en kennismaken met verschillende culturen zijn de belangrijkste motieven. Tenminste, voor Nederlanders. Andere Europeanen willen vooral naar het buitenland om een hoger tarief of salaris, en voor een betere levensstandaard.
Meer risico’s nemen
Toch wil een krappe meerderheid van 54 procent alleen in Nederland carrière maken. Door de krappe arbeidsmarkt durven mensen daarbij meer risico’s te nemen. ‘Ze gaan ervan uit dat ze snel weer iets anders vinden als het tegenvalt. De risico’s zijn dan bij een overstap minder.Ook de keuze om zzp’er te worden wordt nu makkelijker gemaakt,’ aldus Van Smoorenburg van het UWV.
De hang naar meer avontuur kan ook blijken uit het toenemend aantal mensen dat liever verder gaat als zelfstandige. Sinds 2021 is het aantal zzp’ers met 14 procent gestegen. Vooral in de zorg, technische en ICT-beroepen werken nu meer zelfstandigen. Werknemers zoeken vaak ook een andere baan uit onvrede over de arbeidsomstandigheden, en door weinig flexibele werktijden.
Vervangers worden schaarser
Werkgevers zien de grote personeelsuittocht met lede ogen aan. Het kost bedrijven grote moeite om vervangers te vinden, zeker als het om ervaren werknemers gaat. Toch is de werkende beroepsbevolking nu groter dan ooit.