Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

Vakbond FNV vindt dat de AOW-leeftijd voor zware beroepen moet worden teruggedraaid naar 65 jaar. De bond is geërgerd nu er "na een jaar praten en actievoeren" nog geen nieuwe regeling is voor mensen met zware beroepen om vervroegd te kunnen uittreden.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe wetten en regels per 1 juli 2024: deze zijn belangrijk voor de...

Op 1 juli 2024 treden enkele wetswijzigingen in werking, waaronder de CO2-registratieplicht. ORnet heeft de belangrijkste wijzigingen die voor ondernemingsraden van belang zijn op een rij gezet.

Beeld gecreëerd met behulp van Dall-e.

Kabinet volgt SER-advies voor eenvoudiger verlofstelsel: van 10 naar...

Het kabinet vindt het huidige verlofstelsel te complex. Het stelt daarom voor om de 10 verschillende regelingen zoals die er nu zijn terug te brengen tot 3 soorten verlof: verlof voor zorg kinderen, verlof voor zorg naasten en verlof persoonlijke situaties.

Beeld: Shutterstock

Het nieuwe pensioenstelsel: de maatregelen op een rij

Sinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) van kracht. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Wat betekenen de gewijzigde afspraken voor werknemers? Een overzicht van de maatregelen voor het nieuwe pensioenstelsel en de AOW-leeftijd.

Bewaar pensioenafspraken (ook als ze al heel oud zijn!)

Bewaar pensioenafspraken (ook als ze al heel oud zijn!)

Het vastleggen van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. In dit artikel gaan we in op het belang van het vastleggen én bewaren van zulke afspraken, in het bijzonder pensioenafspraken. Het maken van afspraken is misschien een open deur, maar gaat toch met regelmaat mis.

Beeld: Shutterstock

Het nieuwe pensioenstelsel: welke stappen kan de or al zetten?

De Wet toekomst pensioenen is sinds 1 juli 2023 van kracht. Pensioenfondsen werken aan de overgang naar het nieuwe stelsel en informeren klanten over de gevolgen en keuzes. De or kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dit artikel helpt de or zich goed voor te bereiden.

Beeld: Shutterstock

All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld, mag dat...

In mei ontvangen veel werknemers hun vakantiegeld. Komt dit altijd in mei, of kan het ook maandelijks met het loon worden uitbetaald? En geldt hetzelfde voor vakantiedagen? Wat houdt all-in loon in en wat zijn de regels?

"Ik ben geen politieagent!"

"Ik ben geen politieagent!"

Een werkgever moet ervoor zorgen dat arbo-voorschriften door werknemers worden nageleefd. Vooral leidinggevenden krijgen de taak toebedeeld toe te zien op veilig en gezond gedrag. Werkt dat?

Or aan de onderhandelingstafel? Kies de beste opstelling

Or aan de onderhandelingstafel? Kies de beste opstelling

Juridisch bestaan er voldoende mogelijkheden om de ondernemingsraad te laten deelnemen aan het arbeidsvoorwaardenoverleg. Dat zagen we in de vorige aflevering in deze reeks. Als dit daadwerkelijk gebeurt, is het zaak dat de or zich goed voorbereidt.

Bedrijfsongeval en burn-out: jongere is het meest kwetsbaar

Bedrijfsongeval en burn-out: jongere is het meest kwetsbaar

Jonge werknemers zijn vaker betrokken bij een bedrijfsongeval en hebben een hoog risico op een burn-out. Dat vraagt in het arbobeleid extra aandacht voor deze doelgroep. Hoe de ondernemingsraad kan bijdragen aan het verlagen van de risico's.

Kennisbank OR in de praktijk

Bekijk meer informatie over de WOR in de kennisbank
Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Rechter: ontslag op staande voet wegens 'je weet wel waarom' mag

Rechter: ontslag op staande voet wegens 'je weet wel waarom' mag

Is een korte verwijzing naar een eerder besproken incident voldoende onderbouwing van een ontslag op staande voet? Het gerechtshof oordeelt van wel. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Beeld: Shutterstock

Rechter: eenmalige compensatie nachtwerk geldt óók voor vrijgestelde...

Niet in de nacht werken, wel vrijgesteld zijn als or-lid. Krijgen zij terecht of onterecht geen compensatie? De rechter vindt dat onterecht. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

ROC-docente mocht kritisch boek schrijven

Na terugverwijzing door de Hoge Raad oordeelt het Hof dat publicatie van een kritisch boek over de onderwijshervorming valt onder het recht op vrijheid van meningsuiting. De werkneemster die het boek schreef, was ook lid van de ondernemingsraad. Maar in deze zaak speelde dat geen rol.

Over een 'onherstelbaar verstoorde' arbeidsverhouding

Een werknemer functioneert onvoldoende. Na verloop van tijd verzoekt de werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Onder meer wegens een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer claimt onder andere ontslagbescherming wegens lidmaatschap van een or-commissie. Houdt dit stand?