Besturen in het dagelijks bestuur

Besturen in het dagelijks bestuur

Tijdens mijn eerste termijn in de ondernemingsraad kwam er een plekje vrij in het dagelijks bestuur. Omdat ik inmiddels wel gewend was aan de taken die je hebt als or-lid, al actief was binnen verschillende werkgroepjes en hierin een volgende uitdaging zocht, meldde ik mijzelf aan.

Ik zag het als een mooie kans om in het laatste jaar nog te proberen om de verandering door te kunnen zetten die we hadden ingezet. Ook zag ik het als een kans om mijzelf hierin te ontwikkelen en te ontdekken of het een rol is die bij mij past.

Een mooie rol, maar niet de makkelijkste

De ambities die ik had toen ik startte heb ik wel wat bij moeten stellen. Het doorvoeren van verandering in het laatste jaar van de termijn bleek een beste uitdaging. Veel werd aan de nieuw te verkiezen ondernemingsraad overgelaten, en uiteindelijk hebben we ons vooral gericht op een warme overdracht.

Ik besloot mij daarna opnieuw kandidaat te stellen voor de ondernemingsraad en ook voor het dagelijks bestuur. Ik had al kunnen ervaren dat ik het erg leuk vind om dat extra contact met onze gesprekspartners te hebben, en prettig om op sommige punten sneller te kunnen schakelen. Daarnaast vond ik het fijn om het team van de ondernemingsraad vanuit deze positie te kunnen ondersteunen, ook gericht op de persoonlijke ontwikkeling van ieder or-lid. Gelukkig werd ik herkozen. Ik vind het nog steeds een hele leuke en mooie rol binnen de or, maar het is niet altijd de makkelijkste.

Slap koord

Het feit dat er geen hiërarchie is binnen de ondernemingsraad, en dus ook niet binnen de or en het dagelijks bestuur, heeft zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant vind ik het fijn om echt onderdeel te zijn van het team, samen naar oplossingen te kunnen zoeken en dat ieders stem hierin even belangrijk is. Toch past het ook binnen de rol van het dagelijks bestuur om soms wel het voortouw te nemen in zaken en voorstellen te doen aan de gehele raad.

Persoonlijk vind ik het nog lastig inschatten wanneer “het voortouw nemen” wordt gezien als prettig en helpend om het proces van besluitvorming te kunnen versnellen. Het kan ook worden gezien als een “voorgenomen besluit van het dagelijks bestuur dat voor de vorm wordt voorgelegd aan de gehele raad”. Het voelt als dansen op een slap koord. Als je de or te veel betrekt bij het hele proces, dan wordt opgemerkt dat het dagelijks bestuur dit toch ook wel zelf kan doen. Als je de raad te weinig betrekt voelen de or-leden zich niet voldoende gehoord en hebben zij het gevoel dat hen dingen worden opgelegd vanuit het db.

Communicatie is de sleutel

Zoals altijd ligt de sleutel waarschijnlijk in communicatie. Verwachtingen managen en uitspreken naar elkaar. Samen reflecteren op een situatie die zich voordoet, ook als maar één van de twee partijen daar behoefte aan heeft. En, wat mij betreft de meest voor de hand liggende: zeg op het moment zelf waar je mee zit, wat voor gevoel je erbij hebt en hoe je erover denkt. Alleen dan kan het hele team hier meteen iets mee.

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de finalisten in de strijd om de titel OR van het Jaar 2024

Uit alle aanmeldingen voor de verkiezing OR van het Jaar 2024 heeft de jury 3 ondernemingsraden genomineerd als finalisten. Deze or's hebben laten zien dat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor hun rol binnen de organisatie, en daarmee een voorbeeld zijn voor andere or's.

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Binnen de or is samenwerking de sleutel tot kracht. Wanneer leden elkaar aanvullen en als een eenheid naar buiten treden, ontstaat synergie: het resultaat is meer dan de som der delen. Zo bevorder je de synergie, zowel binnen de or als in de relatie met de achterban.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.