Besturen in het dagelijks bestuur

Besturen in het dagelijks bestuur

Tijdens mijn eerste termijn in de ondernemingsraad kwam er een plekje vrij in het dagelijks bestuur. Omdat ik inmiddels wel gewend was aan de taken die je hebt als or-lid, al actief was binnen verschillende werkgroepjes en hierin een volgende uitdaging zocht, meldde ik mijzelf aan.

Ik zag het als een mooie kans om in het laatste jaar nog te proberen om de verandering door te kunnen zetten die we hadden ingezet. Ook zag ik het als een kans om mijzelf hierin te ontwikkelen en te ontdekken of het een rol is die bij mij past.

Een mooie rol, maar niet de makkelijkste

De ambities die ik had toen ik startte heb ik wel wat bij moeten stellen. Het doorvoeren van verandering in het laatste jaar van de termijn bleek een beste uitdaging. Veel werd aan de nieuw te verkiezen ondernemingsraad overgelaten, en uiteindelijk hebben we ons vooral gericht op een warme overdracht.

Ik besloot mij daarna opnieuw kandidaat te stellen voor de ondernemingsraad en ook voor het dagelijks bestuur. Ik had al kunnen ervaren dat ik het erg leuk vind om dat extra contact met onze gesprekspartners te hebben, en prettig om op sommige punten sneller te kunnen schakelen. Daarnaast vond ik het fijn om het team van de ondernemingsraad vanuit deze positie te kunnen ondersteunen, ook gericht op de persoonlijke ontwikkeling van ieder or-lid. Gelukkig werd ik herkozen. Ik vind het nog steeds een hele leuke en mooie rol binnen de or, maar het is niet altijd de makkelijkste.

Slap koord

Het feit dat er geen hiërarchie is binnen de ondernemingsraad, en dus ook niet binnen de or en het dagelijks bestuur, heeft zijn voor- en nadelen. Aan de ene kant vind ik het fijn om echt onderdeel te zijn van het team, samen naar oplossingen te kunnen zoeken en dat ieders stem hierin even belangrijk is. Toch past het ook binnen de rol van het dagelijks bestuur om soms wel het voortouw te nemen in zaken en voorstellen te doen aan de gehele raad.

Persoonlijk vind ik het nog lastig inschatten wanneer “het voortouw nemen” wordt gezien als prettig en helpend om het proces van besluitvorming te kunnen versnellen. Het kan ook worden gezien als een “voorgenomen besluit van het dagelijks bestuur dat voor de vorm wordt voorgelegd aan de gehele raad”. Het voelt als dansen op een slap koord. Als je de or te veel betrekt bij het hele proces, dan wordt opgemerkt dat het dagelijks bestuur dit toch ook wel zelf kan doen. Als je de raad te weinig betrekt voelen de or-leden zich niet voldoende gehoord en hebben zij het gevoel dat hen dingen worden opgelegd vanuit het db.

Communicatie is de sleutel

Zoals altijd ligt de sleutel waarschijnlijk in communicatie. Verwachtingen managen en uitspreken naar elkaar. Samen reflecteren op een situatie die zich voordoet, ook als maar één van de twee partijen daar behoefte aan heeft. En, wat mij betreft de meest voor de hand liggende: zeg op het moment zelf waar je mee zit, wat voor gevoel je erbij hebt en hoe je erover denkt. Alleen dan kan het hele team hier meteen iets mee.

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Afbeelding is gecreëerd met Dall-E.
werkwijze or

Or en de voordrachtscommissaris: speel het spel in de driehoek

De or's van structuurvennootschappen mogen al 20 jaar een derde van de raad van commissarissen voordragen. Dit is inmiddels ook in andere sectoren mogelijk, wat de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) aanleiding gaf tot onderzoek naar de voordrachtscommissaris.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.