We worden nu ziek van drukte en personeelstekort

We worden nu ziek van drukte en personeelstekort

Het ziekteverzuim wordt anders. In augustus is het gedaald, van gemiddeld 4,5 naar precies 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Is het een verlate zomerdip in de cijfers, die elk jaar optreedt? Het verzuim door psychische klachten neemt nog wel langzaam toe.

Eerder dit jaar bleven de gemiddelde maandcijfers voor het ziekteverzuim langzaam oplopen: van 4,3 procent in mei naar 4,5 procent eind juli. In augustus keerde die trend met een daling naar 4 procent gemiddeld. Daarmee ligt het gemiddeld verzuimpercentage bijna op het gebruikelijke niveau van vóór corona in augustus 2019, stellen ArboNed en HumanCapitalCare.

  • Tip! De ondernemingsraad heeft veel te zeggen over veilig en gezond werken. Zeker met alle veranderende werkomstandigheden na corona. Ga dus eens op Safety Safari en verdiep je in de vernieuwingen van de RI&E. En doe nu eens echt iets aan de werkdruk en werkstress op de zaak. Laat je tijdens de Studiedag Arbo voor de OR op 15 december aanstaande in één dag bijpraten over alle actualiteit!

Long covid

In augustus 2022 was het gemiddelde percentage nog maar 0,2 procent hoger dan 3 jaar geleden. ‘Dit verschil kan grotendeels verklaard worden door het verzuim van mensen met langdurende COVID-klachten’, stelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. Overigens was het verzuim in de sectoren industrie en gezondheid en welzijn hoger dan gemiddeld, met 4,7 en 5,6 respectievelijk.

Psychisch verzuim stijgt gestaag

Kunnen we opgelucht ademhalen na deze verzuimcijfers? Niet helemaal. Corona veroorzaakte in augustus nauwelijks meer verzuim, geeft ook Penders toe. Maar het verzuim door psychische klachten neemt nog wel gestaag toe. Het gaat dan vooral om uitval door spanning en burn-outs. Dit jaar waren de cijfers voor dat type verzuim, meestal langdurig circa 10 procent hoger dan in dezelfde periode van 2019. Met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt, benadrukken de arbodiensten het belang van het voorkomen van verzuim door hoge werkdruk en stress.

Penders: ‘Ongeveer een derde van het totale langdurend verzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten. Twee op de duizend werknemers krijgen jaarlijks de diagnose burn-out van de bedrijfsarts en zijn dan gemiddeld 279 dagen uit de roulatie. Dat hakt er flink in, zeker in deze tijden waar al sprake is van hoge werkdruk door onder andere krapte in de arbeidsmarkt.’

Let op stressgerelateerde klachten

Ziekteverzuim door psychische klachten verschilt enorm per sector. In sectoren met voornamelijk kantoorberoepen zien ArboNed en HumanCapitalCare relatief de grootste stijging tot 20 procent. Met name bij verzuim door stressgerelateerde klachten in de sector Informatie en Communicatie. In de sectoren gezondheid en welzijn was verzuim met deze oorzaken begin dit jaar nog 10 procent hoger dan vòòr de coronapandemie. Ook in het onderwijs, voor corona de sector met het meeste stress-gerelateerde verzuim, steeg dit type verzuim weer in 2021. Na een daling aan het begin van de pandemie.

Krapte, meer werkdruk en drukte

Penders ziet een verband tussen de stijging van het verzuim met psychische oorzaken en de krapte op de arbeidsmarkt. Maar er zijn ook mensen die niet kunnen werken doordat ze last hebben van een depressie. ‘Minder ontspanning op het werk werkt daar ook in door.’ De druk op alle werkenden neemt duidelijk toe, vindt Penders. Maar: ‘Iedereen heeft een aandeel in de oorzaak en ook in de oplossing’, stelt hij.

Lees ook:

Penders vindt het mede hierom belangrijk dat werkgevers inzicht krijgen in de risico’s van uitval. ‘Preventie is belangrijker dan ooit. Zodat je daar actie op kunt ondernemen voordat iemand uitvalt. Bijvoorbeeld via het Preventief medisch onderzoek (PMO).’ Hij raadt iedereen aan om goed te blijven letten op signalen die kunnen duiden op stress. ‘Blijf in gesprek met elkaar, organiseer individuele aandacht en geef ruimte voor zaken waar werknemers energie van krijgen. En schakel op tijd hulp in.’

Stijging coronabesmettingen

Helaas loopt het aantal positieve coronatests in alle leeftijdsgroepen inmiddels ook weer op. Dat is mogelijk het begin van de verwachte najaarsgolf, meldt het RIVM. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Op een speciale website van het RIVM kunnen mensen zelf doorgeven of ze klachten hebben die bij een coronabesmetting horen. Op deze infectieradar stijgt het aantal besmettingen. Het advies is dan ook: houd je aan de basisadviezen, zoals handen ontsmetten en in de elleboog hoesten en niezen, vaccineren en testen. Als een zelftest positief is, luidt het advies nog steeds om in isolatie te gaan.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: Shutterstock

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Beeld: Shutterstock

Dit is de verborgen waarde van de or in de RI&E

De or speelt een belangrijke rol bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en kan daarnaast bijdragen door praktijkervaring te delen. Dit artikel onderzoekt hoe de or risico's kan toetsen, oorzaken kan identificeren en praktische maatregelen kan voorstellen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.