Met de tijd meegaan

Met de tijd meegaan

Nieuwe vormen of andere vormen van medezeggenschap zijn veelgehoorde gespreksonderwerpen als je het over de medezeggenschap hebt. Binnen onze ondernemingsraad hebben we het er vaak over als we praten over het contact met onze achterban. Maar ook in gesprek met andere gesprekspartners komt dit onderwerp voorbij.

Bijzonder eigenlijk, dat we er wel vaak over praten, maar dat er in mijn tijd als or-lid nog maar weinig veranderd is. Een andere vorm van medezeggenschap wordt vaak aangedragen als oplossing voor verschillende problemen. Maar recent is daar voor mij een nieuwe invalshoek bij gekomen. Namelijk: sluit de huidige vorm van medezeggenschap nog wel aan bij de behoeftes van de or? En bij de veranderende behoeftes van de medewerkers en de organisatie?

Veranderende behoeftes

Binnen de organisatie is de werkwijze in de afgelopen jaren veel veranderd. Denk bijvoorbeeld aan meer digitaal werken. Maar ook aan het toepassen van bepaalde technieken om efficiënter en kortcyclisch te kunnen werken. Logisch dat dit verandert, zult u misschien denken, het past zich aan de vraag aan die er op dat moment is en aan de tijd waarin we leven.  

De manier waarop we medezeggenschap hebben ingericht is bij ons al jaren hetzelfde”

Maar dan vraag ik mij af, hoe zit dat dan met de medezeggenschap? De manier waarop we die hebben ingericht is bij ons al jaren hetzelfde. Met dezelfde doorlooptijd van de stukken. Sluit dit dan nog wel voldoende aan op hoe de processen in de rest van de organisatie zijn ingericht?

Toen wij als or van de RvB uitbreiding kregen van onze uren, werd ook de vraag gesteld of we wilden kijken of het mogelijk was om het or-werk efficiënter in te richten. Een terechte vraag volgens mij, omdat deze vraag niet alleen bij ons maar overal in de organisatie wordt gesteld. Ook binnen de or veranderen de behoeftes. We zijn op zoek naar een manier om meer contact te hebben met onze achterban, maar hoe kunnen we die in deze tijd het beste bereiken? We willen diversiteit binnen de or, een raad die een weerspiegeling is van de organisatie. Maar hoe kunnen we al die verschillende mensen enthousiasmeren voor de medezeggenschap?

Begin klein

Hoewel de behoeftes van alle partijen aan het veranderen zijn lijkt het kiezen voor een andere vorm van medezeggenschap toch al snel een te grote opgave. Het gaat natuurlijk veel energie kosten om de verandering door te voeren. Ook horen we uit andere ziekenhuizen wisselende verhalen over het uiteindelijke resultaat.

Misschien hoeven we niet eens zo groot te denken. En zijn er ook andere kleinere veranderingen die bij kunnen dragen aan vernieuwing van de medezeggenschap. Natuurlijk moeten wij als or hierbij waken voor het behoud van onze rechten en plichten. Maar wellicht is het goed om toch eens samen met alle “stakeholders” te inventariseren in welke mate onze behoeftes overeenkomen en of deze voldoende zijn afgestemd op elkaar en op de toekomst. Tijdens de eerstvolgende or training gaan we hierover in gesprek met de RvB, ik ben heel benieuwd!

Lees meer over

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.