Verdwalen in haalbaarheid

Verdwalen in haalbaarheid

Deze week in de krant een opsomming van de gebieden waarop de politiek niet vooruit heeft gekeken en verzuimd heeft om tijdig investeringen in gang te zetten. Meest in het oog springend op dit moment is het elektriciteitsnet en sowieso investeringen in onze energievoorziening. Maar er zijn veel meer thema's: stikstof natuurlijk, wonen. Enfin, u kent het rijtje waarschijnlijk wel.

Als je alles achter elkaar zet, zie je met het inzicht dat terugkijken verschaft, de teloorgang van de Nederlandse overheid in 10 themahoofdstukken (het mag ook iets meer of misschien iets minder zijn). Met enige gretigheid wordt vervolgens onze premier geciteerd, en dan vooral als het gaat om het nut van visie. Iets van dat je naar de oogarts moest als je er last had.

Zie je wel! Of zie je wel?

Natuurlijk heeft Mark Rutte een visie als het gaat om de waarden waar hij voor staat. Hij wilde er alleen geen toekomstbeeld aan koppelen. Over het algemeen zie je in alle 10 de hoofdstukken dat de overheid is teruggetreden als regisseur, dat de overheid niet heeft willen investeren en beslissen en vooral dat veel burgers niet meer op de overheid mochten rekenen. Omdat zelfwerkzaamheid en zelfzorgzaamheid de boventoon voerden en de markt dat beter kon organiseren. Vonden we.

Even terug naar medezeggenschap. Want als je met ondernemingsraden werkt, is het vormen van een visie een terugkerend thema op de agenda. Mijn collega’s en ik beginnen heel vaak met een visiedocument, als het gaat om een groot advies- of instemmingstraject. Met waarden en doelen en de hele santenkraam. En dat is goed. Je weet waar je voor staat en laat dat aan je omgeving weten. Je hebt er steun aan onderweg gedurende het traject. En als je terugkijkt na afloop, helpt een visie om je te leren van wat je hebt gedaan en bereikt. Was je bij de les of niet?

Prachtig

Maar ik zie ook, dat die aan het begin opgestelde visie lang niet altijd leidt tot klinkende resultaten. En ik snap ook waarom. Visies laten zich slecht verenigen met de dagelijkse praktijk. Ik zie dat iedereen weinig tijd heeft, en daarom ook niet heel veel inzicht heeft in waar het werkelijk om gaat. Dat je loyaal bent aan de organisatie waar je werkt en dat het ook je baas is waar je tegen praat, die misschien wel heel aardig is. Je hoeft geen overtuigde liberaal te zijn om zaken een beetje op hun beloop te laten.

Gemak dient de mens, maar zo blijkt, niet de mensheid. Mijn vraag is: is het tijd voor een ondernemingsraad met meer vuur? Of is dat helemaal niet haalbaar? Zijn we als de politiek en raken we verdwaald in haalbaarheid?

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

Beeld: Shutterstock

Hoe moeten we in een kiesgroepenstelsel omgaan met tussentijdse...

Wij hebben een or die is samengesteld vanuit 4 kiesgroepen. Nu is een tussentijdse vacature ontstaan, maar er zijn geen kandidaten over van de vorige verkiezingen. Hoe moeten we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Manon Wenning

Lid van een startende or: 'We willen over veel iets vinden, maar dat...

Een startende or krijgt vaak veel op zijn bord, maar niet alles kan tegelijk worden opgepakt. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Manon Wenning, tijdelijk voorzitter van een pas gevormde or bij een welzijnsorganisatie.

Beeld: Shutterstock

Bestuurder wil het vertrouwen in de or opzeggen, kan dat?

Onze bestuurder wil het vertrouwen in de ondernemingsraad opzeggen. Hij vindt het overleg te lastig, dat de or het personeel onjuist informeert en onnodig onrust zaait. Kan dat? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Vrije ruimte WKR stijgt naar 2%, met een verdere verhoging in 2027:...

Vanaf 1 januari 2025 stijgt de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Dit biedt de ondernemingsraad de mogelijkheid om met de directie te bespreken wat er vanuit die vrije ruimte voor medewerkers gedaan kan worden.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.