Verdwalen in haalbaarheid

Verdwalen in haalbaarheid

Deze week in de krant een opsomming van de gebieden waarop de politiek niet vooruit heeft gekeken en verzuimd heeft om tijdig investeringen in gang te zetten. Meest in het oog springend op dit moment is het elektriciteitsnet en sowieso investeringen in onze energievoorziening. Maar er zijn veel meer thema's: stikstof natuurlijk, wonen. Enfin, u kent het rijtje waarschijnlijk wel.

Als je alles achter elkaar zet, zie je met het inzicht dat terugkijken verschaft, de teloorgang van de Nederlandse overheid in 10 themahoofdstukken (het mag ook iets meer of misschien iets minder zijn). Met enige gretigheid wordt vervolgens onze premier geciteerd, en dan vooral als het gaat om het nut van visie. Iets van dat je naar de oogarts moest als je er last had.

Zie je wel! Of zie je wel?

Natuurlijk heeft Mark Rutte een visie als het gaat om de waarden waar hij voor staat. Hij wilde er alleen geen toekomstbeeld aan koppelen. Over het algemeen zie je in alle 10 de hoofdstukken dat de overheid is teruggetreden als regisseur, dat de overheid niet heeft willen investeren en beslissen en vooral dat veel burgers niet meer op de overheid mochten rekenen. Omdat zelfwerkzaamheid en zelfzorgzaamheid de boventoon voerden en de markt dat beter kon organiseren. Vonden we.

Even terug naar medezeggenschap. Want als je met ondernemingsraden werkt, is het vormen van een visie een terugkerend thema op de agenda. Mijn collega’s en ik beginnen heel vaak met een visiedocument, als het gaat om een groot advies- of instemmingstraject. Met waarden en doelen en de hele santenkraam. En dat is goed. Je weet waar je voor staat en laat dat aan je omgeving weten. Je hebt er steun aan onderweg gedurende het traject. En als je terugkijkt na afloop, helpt een visie om je te leren van wat je hebt gedaan en bereikt. Was je bij de les of niet?

Prachtig

Maar ik zie ook, dat die aan het begin opgestelde visie lang niet altijd leidt tot klinkende resultaten. En ik snap ook waarom. Visies laten zich slecht verenigen met de dagelijkse praktijk. Ik zie dat iedereen weinig tijd heeft, en daarom ook niet heel veel inzicht heeft in waar het werkelijk om gaat. Dat je loyaal bent aan de organisatie waar je werkt en dat het ook je baas is waar je tegen praat, die misschien wel heel aardig is. Je hoeft geen overtuigde liberaal te zijn om zaken een beetje op hun beloop te laten.

Gemak dient de mens, maar zo blijkt, niet de mensheid. Mijn vraag is: is het tijd voor een ondernemingsraad met meer vuur? Of is dat helemaal niet haalbaar? Zijn we als de politiek en raken we verdwaald in haalbaarheid?

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

OR-lid aan het woord

Or-lid Nationale Opera & Ballet: 'Ik wil me hard maken voor onze...

In Or-lid aan het Woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Marelva de Bruin, over haar rol binnen de ondernemingsraad bij de Nationale Opera & Ballet, haar komst bij de or en de vertegenwoordiging van de freelancers.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Praktijkvoorbeeld bemiddeling bedrijfscommissie bij conflict or en...

Bij een conflict tussen een or en de bestuurder zijn er verschillende manieren om dit op te lossen met externe hulp. Voordat de rechter wordt ingeschakeld, kan de bedrijfscommissie van de SER bemiddelen. In een serie artikelen behandelen we praktijkvoorbeelden van deze bemiddeling.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Houding en opstelling or

Voor abonnees Checklist: 9 vaardigheden die een bestuurder moet leren

Leden van de ondernemingsraad volgen regelmatig cursussen om vaardigheden te ontwikkelen. Dat is prima, maar hoe zit het eigenlijk met de bestuurder?

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.