Wat maakt en breekt ons werkgeluk?

Wat maakt en breekt ons werkgeluk?

Ap Dijksterhuis opent op 24 november het OR Kennisfestival. Hij neemt ons daarin mee in de ins & outs van het (werk)geluk. Wat kunnen werknemers én werkgever doen om het werkgeluk te behouden? En hoe kun jij als or-lid daaraan bijdragen?

‘De e-mail soms lijkt wel een to-do-lijst waar andere mensen steeds weer nieuwe onderwerpen op kunnen plaatsen.’ Herkenbaar? Ap Dijksterhuis, schrijver, spreker, hoogleraar psychologie en ondernemer, schetst hoe onze ‘ongestoorde tijd’ verloren gaat. Die tijd, nodig om ons hoofd te legen, is in de afgelopen 25 jaar meer dan gehalveerd (wanneer we de tijd dat we slapen niet meetellen). We staan continu bloot aan een informatiebombardement. En die overmaat aan indrukken zonder pauze, draagt bij aan de enorme toename van het aantal burn outs.

Over modieuze volksziekten gesproken

Tot voor de coronapandemie, vertelt Dijksterhuis, was de burn out volksziekte nummer 1. ‘Het begrip burn out werd zo’n 35 jaar geleden geïntroduceerd in de psychologie. Het gold toen als een fenomeen dat je tegenkwam onder zielige mannen van boven de 45 die te hard werkten. Nu zien we het onder alle lagen van de bevolking toeslaan, zelfs onder studenten.’

De burn out is uiteraard zo ongeveer het tegenovergestelde van werkgeluk, en zeker niet het enige onderwerp waar Dijksterhuis over zal spreken. Ook is de e-mail maar één van de moderne ‘verworvenheden’ die een aanslag doen op onze aandacht en tijd. Dijksterhuis noemt daarnaast de groeiende druk om te presteren; de almaar toenemende keuzevrijheid (hoewel die natuurlijk ook positieve kanten heeft), en last but not least, onze smartphone.

‘Vroeger kon je nog zitten mijmeren in de trein. Kan nu ook nog, maar door de telefoon doet vrijwel niemand dat meer. We zitten allemaal voortdurend op dat scherm te kijken.’ En we moeten duidelijk nog leren omgaan met al die prikkels, denkt hij.

Voorwaarden werkgeluk

Aan de ene kant gaat het er dus om dat we een aantal (nieuwe) gewoonten aan banden moeten leggen of zelfs vermijden. Maar je kan het ook positief benaderen. Dan is de vraag: hoe schep je zo veel mogelijk voorwaarden waardoor mensen gelukkig kunnen zijn in hun werk? ‘Je kunt wel driehonderd dingen noemen die het werkgeluk bevorderen’, zegt Dijksterhuis. Maar om het overzichtelijk te houden, gaat hij uit van een model met vijf ‘paraplubegrippen’. Die voorwaarden voor werkgeluk zijn:

  1. autonomie (waarover straks meer);
  2. betekenis (heb je het gevoel dat je iets nuttigs doet);
  3. verbondenheid (o.a. contact met collega’s);
  4. competenties (doe je wat je leuk vindt? Zijn er mogelijkheden om je verder te ontwikkelen?); en:
  5. de bekende balans tussen werk en privé.

'Het zijn begrippen die deels door elkaar heen en in elkaar over lopen,’ licht Dijksterhuis toe. Maar ze geven ons wel handvatten om dat ietwat ongrijpbare begrip werkgeluk.

Autonomie

‘Het is ook een fenomeen dat voortdurend verandert,’ zegt Dijksterhuis. ‘Neem het ervaren van autonomie, belangrijk om je goed te voelen in je werk. De zaken die dat ondermijnen veranderen voortdurend. Vroeger had je een strenge baas, nu is het je smartphone die bijdraagt aan een tot do-lijst die aan het eind van de dag langer lijkt dan aan het begin.’

Het gevoel dat het kán, kan al een gevoel geven van meer autonomie”

Dijksterhuis, die organisaties heeft begeleid in verandertrajecten, heeft ervaren dat samenwerking nodig is om werkgeluk te bevorderen. ‘De or kan hierin een goede rol spelen. Bijvoorbeeld door na te gaan wat het werkgeluk voor collega’s betekent en wat het in de weg staat. Maar dat is natuurlijk in de eerste plaats de taak van personeelszaken. Dus om dit te doen slagen, is het verstandig om zowel de mensen van HR als de bestuurder mee te nemen.’

Een kleine ingreep kan al een groot verschil maken, zo heeft hij gemerkt. ‘Het gaat er immers om hoe mensen het ervaren. ‘Door bijvoorbeeld de planning van vakanties voortaan vrij te laten, gaat niet iedereen ineens zes weken op vakantie in dezelfde periode. Maar het gevoel dat het kán, kan al een gevoel geven van grotere autonomie.’

Jac. Janssen is freelance journalist en auteur. Van 2017 tot februari 2024 was hij hoofdredacteur van OR magazine (eerst OR Informatie).

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Bij een overname door een private-equitypartij slaat de angst menig ondernemingsraad om het hart. Maar het kan ook positief uitpakken, zeggen expert Peter Meijer en Jaap Keuken, or-voorzitter bij Riedel. Private equity: roofridders of redders in nood?

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit voorbereidingscommissie

Binnen het takenpakket van de or moeten regelmatig onderwerpen grondig worden voorbereid, zoals een advies of aanstelling van een Raad van Commissarissen (RvC). Deze taak kan de or beleggen bij een voorbereidingscommissie. Dit voorbeelddocument helpt bij het vastleggen van afspraken tussen werkgever en werknemer.

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or  

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or

Het or-testament klinkt misschien zwaar, maar de start als nieuwe ondernemingsraad kan ook uitdagend zijn. Hoe zorg je ervoor dat het harde werk van de vorige or niet tevergeefs is? Hoe draag je kennis en ervaring over, zodat de nieuwe or-leden precies weten waar ze mee aan de slag moeten?

Beeld: Shutterstock

Voorbeeld van een sabbaticalbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met hr duidelijke kaders en voorwaarden te scheppen voor het opnemen van een sabbatical. Als er wijzigingen uit volgen of als er nog geen regels zijn rond het opnemen van een sabbatical maar nu wel een regeling over wordt vastgesteld, moet de or om instemming worden gevraagd.

Beeld: Shutterstock

Naleven van de Wor: stimuleren of handhaven?

Een derde van de organisaties die een or moet hebben, heeft er geen. Wat drijft deze groep ondernemers? En hoe betrek je ze erbij?

Vervangende instemming, hoe werkt dat?

Vervangende instemming, hoe werkt dat?

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht wanneer de bestuurder een voorgenomen besluit neemt over een of meerdere items die worden genoemd in Artikel 27, lid 1 van de Wor. Maar wat gebeurt er als de or niet instemt?

Beeld: Shutterstock

Checklist: rol or bij een overname door het eigen bedrijf

Als je organisatie een overname overweegt, moet de ondernemingsraad vooraf duidelijkheid krijgen over de situatie na de overname. Hier is een checklist met de belangrijkste aandachtspunten bij een overname.

Beeld: Shutterstock

Model personeelshandboek - denk als or mee over het personeelsbeleid

Als ondernemingsraad heb je invloed op onderdelen van het personeelsbeleid. Met dit voorbeelddocument van een personeelshandboek ben je goed voorbereid op gesprekken met HR over dat beleid. Je kunt bepalen op welke onderwerpen je als or winst kunt behalen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.