Vooruitblikken

Vooruitblikken

Mensen tonen zich vrijwel zonder uitzondering verslaafd aan korte berichten uit de hele wereld, ook wel nieuws genoemd. We nemen er kennis van zonder ons af te vragen of die berichten wel relevant voor ons zijn. Het kan leiden tot selectieve waarneming, en uitsluiting. Iets waar je als lid van de ondernemingsraad alert op moet zijn.

Neem nou: busongeluk in Pakistan; aardbeving in Groningen; kabinetswijziging; raketlancering in Noord-Korea; een app die alle records breekt; man uit Texas die vijf kilo levende wormen eet; rechter die een CEO uit functie zet; wolf die schaap doodt. Hoeveel van deze nieuwsberichten waren echt relevant voor u?

Nieuwsinflatie

Een Zwitserse journalist vond het als jongetje al raar dat de krant die op de deurmat van zijn ouders plofte iedere dag even dik was. Dat betekende, bedacht hij, dat wat op een dag waarop er weinig gebeurt als belangrijk wordt gezien en dus in het nieuws komt, op een dag waarop van alles gebeurt automatisch voor onbelangrijk doorgaat. Op zo’n dag waarop weinig gebeurt, worden de krant en de achter-het-nieuwsuitzendingen, gevuld met vooruitblikken op het nieuws.

Neuronen

Nu, met het wereldkampioenschap voetbal in volle gang, is dat vooruitblikken aan de orde van de dag. De verloven van alle reserve-bondscoaches zijn sinds begin november ingetrokken. Je zou maar geen voetballiefhebber zijn, niet over een eigen tv-toestel beschikken én samen onder een dak met zo’n met zo’n assistent reservebondscoach wonen.

Vooruitblikken op sportwedstrijden is natuurlijk geen fenomeen op zich. Over van alles en nog wat kun je voorbeschouwen. Het is de mens eigen om vooruit te kijken. Uit neurologisch onderzoek is gebleken dat onze hersenen twee reacties op informatie hebben. Het ene type neuronen houdt van kennis op zich. Denk aan de deelnemers aan kennisquizzen die worden bewonderd om het ophoesten van weinig relevante feitjes. Het leidt geen twijfel dat die ‘slimmeriken’ de wereld niet beter dan anderen begrijpen of betere beslissingen nemen. 

Draagvlak

Het andere type neuronen houdt van informatie waarvan we verwachten dat we ons daardoor goed gaan voelen. Mensen willen daarom het liefst informatie over iets waarvan ze denken dat het ze een goed gevoel gaat geven – en dus gaan ze eerder op zoek naar goed nieuws dan slecht nieuws. Iemand waarvan verwacht wordt dat hij of zij de kans op verlies van Oranje aanzienlijk acht, wordt geweerd - zeker op de commerciële zenders. Mensen willen die boodschap niet horen en zullen overschakelen. En dat is slecht nieuws voor de adverteerders.

Dat gevoel van geweerd worden zullen leden van ondernemingsraden met enige regelmaat ervaren. Een voorspelling dat een voornemen kansloos is, omdat het gebaseerd is op weinig relevante feitjes en daardoor gespeend van enig draagvlak, wordt door de bedenker van dat voornemen niet op prijs gesteld …

Beeld: Shutterstock

Spreken op bestuurlijk niveau: zo investeer je in effectieve...

Spreken op bestuurlijk niveau is een onderschatte, maar essentiële vaardigheid voor iedereen die in de bestuurskamer communiceert. Je vermogen om helder en effectief te communiceren kan het verschil maken tussen gehoord worden of niet.

Beeld: Shutterstock

7 tips voor een effectieve or-nieuwsbrief

Hoe informeer je collega's op een toegankelijke manier over wat jullie als or allemaal doen? De or-notulen zijn vaak vrij formeel geschreven en moeilijk leesbaar voor de medewerkers. Een eigen nieuwsbrief van de or werkt dan veel beter. Maar, welke voorwaarden stelt de Wor? En hoe zorg je met de ondernemingsraad voor een interessante én heldere nieuwsbrief? Met deze 7 tips helpen we je op weg.

Beeld: Shutterstock

Netwerken met de achterban: zo communiceer je in de wandelgangen

De ondernemingsraad heeft recht op informatie over de eigen organisatie. Zonder dat kun je je werk niet doen. Die informatie kan van de bestuurder komen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Praat daarvoor met de achterban. Door te netwerken heb je meer voelsprieten in de organisatie en weet je nóg beter wat er speelt. In dit artikel 13 aandachtspunten voor een goed netwerkgesprek.

Beeld: Shutterstock

Assertief zijn als or: ja zeggen

Door nee te zeggen, laat de ondernemingsraad horen wat hij niet wil. Effectiever is het om duidelijk te maken wat je wel wilt. Weloverwogen ja zeggen voorkomt dat de or over zich heen laat lopen. Ja zeggen is zeer assertief.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Shutterstock

Zo ga je als or-lid om met abstracte teksten van de bestuurder

Als or-lid worstel je regelmatig met adviesaanvragen, instemmingsverzoeken en beleidsnotities. Daarbij krijg je vaak te maken met begrippen als synergie, uitdagingen en procesoptimalisatie. Weet jij eigenlijk wat deze woorden betekenen?

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Beeld: Shutterstock

Mediation, werkt dat bij een conflict tussen or en bestuurder?

De samenwerking met onze bestuurder verloopt zo moeizaam dat sommige or-leden overwegen op te stappen. Kan mediation een geschikt middel zijn om dit probleem op te lossen? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Wie moeten er bij het Artikel 24-overleg zijn?

Als een organisatie overgaat in een bv met een moederbedrijf dat volledige eigenaar is, wie moeten dan bij het Artikel 24-overleg aanwezig zijn? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

De ondernemingsraad als mediator tussen werknemer en werkgever, kan...

Conflicten tussen werknemers en werkgevers komen regelmatig voor, bijvoorbeeld over promotie, ontslag of arbeidsvoorwaarden. Werknemers kunnen hulp vragen bij de ondernemingsraad. Wat doe je als or in zo'n situatie? Past een rol als mediator in individuele kwesties?

Beeld: Shutterstock

10 aandachtspunten om de or-nieuwsbrief te verbeteren

Is de nieuwsbrief van jullie ondernemingsraad aantrekkelijk voor de achterban? Hoe kun je iemand verleiden daadwerkelijk te lezen? Met behulp van tien aandachtspunten kun je de eigen or-nieuwsbrief beoordelen en beter leesbaar maken.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Effectief omgaan met een dominante directeur: tips voor de or

Sommige ondernemingsraden krijgen te maken met een dominante directeur die zijn invloed sterk laat gelden. Hij stuurt de standpunten van de or in grote mate. Hoe kan de raad effectief omgaan met zo'n machtige tegenstander?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.