CNV: 'Werkplek moet snel veiliger worden'

Ruim 3 van elke 10 werknemers heeft wel eens te maken met kleinerend of vernederend gedrag van hun leidinggevende. Bij 20 procent is het gedrag zelfs grensoverschrijdend te noemen. Verbale agressie komt met 40 procent het meest voor op de werkvloer.

Dit blijkt uit onderzoek van het CNV. De vakbond herhaalt zijn oproep aan werkgevers om de werkvloer snel veiliger te maken. Dat is onderdeel van arbo-beleid, waarop de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft.

Omgerekend naar een beroepsbevolking van 10 miljoen werkende mensen betekenen deze cijfers dat 3 miljoen soms werken onder intimiderende, vernederende of bedreigende omstandigheden. Uit het onderzoek blijkt ook dat van elke 6 ondervraagden er 1 met buikpijn naar het werk gaat. Eenzelfde percentage (15%) stelt dat de sfeer op de werkvloer hen stress bezorgt. Bij 11% heerst een angstcultuur en 15% vindt de manager onvoorspelbaar en onberekenbaar.

‘Schokkende cijfers’

‘Dit zijn schokkende cijfers’, aldus voorzitter Piet Fortuin van het CNV. ‘Een schrikbarend hoog aantal werkenden wordt geïntimideerd of vernederd. Dit is dus niet voorbehouden aan tv-programma’s, maar het gebeurt op tal van werkvloeren. Volstrekt onacceptabel uiteraard. De werkplek moet veilig zijn.’

Vrouwen hebben meer te maken met grensoverschrijdend gedrag en intimidatie dan mannen. Ruim een derde van alle vrouwen (36%) heeft grensoverschrijdend gedrag ervaren van een leidinggevende, tegen 23% van de mannen. Van hen heeft 1 op de 6 haar baan opgezegd door dit gedrag. Van de mannen heeft 9% ooit een andere werkgever gezocht wegens intimidatie. Vrouwen lopen ook vaker een burn-out op, en melden zich vaker ziek door grensoverschrijdend gedrag.

Probleem serieuzer nemen

Iets meer dan de helft van de werkgevers treedt op tegen grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. Bij 16% doet de werkgever niets, en 33% weet niet of de werkgever ertegen optreedt. Ruim een kwart van de ondervraagden weet ook niet waar ze terecht kunnen met klachten over intimiderend gedrag op de werkvloer. Het CNV roept werkgevers op om snel werk te maken van een veilige werkvloer. ‘De persoonlijke schade voor werknemers is enorm.’

Fortuin denkt dat de recente schandalen rond TV-programma’s als De Wereld Draait Door, en eerder dit jaar bij The Voice of Holland en het wangedrag bij voetbalclub Ajax voldoende aanleiding zijn om dit probleem serieus te nemen. ‘Vertrouwenspersonen moeten worden opgeleid om dit gedrag te herkennen en te voorkomen. Voor intimiderend gedrag mag geen plek meer zijn op de werkvloer.’

Arbeidsinspectie

Al jarenlang laten landelijke onderzoeken zien dat ongewenst gedrag op het werk op grote schaal plaatsvindt. Volgens de FNV heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een speciaal team dat bedrijven controleert op sociale veiligheid. Dit team controleert na meldingen of het beleid op orde is. Is dat niet het geval, dan krijgt de werkgever een jaar om het in orde te maken. De FNV vindt dat sociaal beleid corrigeren sneller moet. En ook dat elk bedrijf een gedragscode moet hebben, waarin duidelijk is opgenomen welk gedrag niet wordt geaccepteerd, met een helder sanctiebeleid bij overtredingen.

Vertrouwenspersoon

GroenLinks heeft een eigen wetsvoorstel in voorbereiding dat aanstuurt op een verplichting tot het aanwijzen van een vertrouwenspersoon. Maar nog steeds heeft nog niet de helft van de bedrijfsorganisaties vanaf 50 medewerkers een RI&E voor ongewenste omgangsvormen. Laat staan dat ze er beleid op hebben gemaakt of maatregelen hebben genomen die ze regelmatig evalueren. En slechts 13 procent van de slachtoffers stapt naar een vertrouwenspersoon nadat zij ongewenst gedrag hebben meegemaakt.

Cultuur moet veranderen

Het kabinet stelde eerder dit jaar een speciale regeringscommissaris aan tegen seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld. Deze regeringscommissaris (Mariëtte Hamer) moet het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren bij de totstandkoming en uitvoering van een actieplan. Daarnaast wordt van Hamer verwacht dat zij een herkenbaar boegbeeld én aanjager is van de verandering die nodig is om de cultuur te doorbreken die nu leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Daar hoort het organiseren van een langjarig maatschappelijk debat bij.

Werkend Nederland is hard toe aan voorjaarsvakantie

Werkend Nederland is hard toe aan voorjaarsvakantie

Het ziekteverzuim daalt licht. Na percentages boven 5 procent een jaar geleden zakte het cijfer in maart naar precies 5 procent. Zo blijkt uit gegevens van de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Is het de gebruikelijke voorjaarsdaling? Langdurig uitvallen door stressgerelateerde oorzaken komt onverminderd vaak voor. Betrek de ondernemingsraad bij onderzoek naar de achterliggende oorzaken.

Shutterstock

Moet de or instemmen met een verzuiminterventieplan?

Een bedrijf wil een verzuiminterventieplan vaststellen, dat onder meer bepalingen bevat op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim en het re-integratiebeleid. Bestuurder en ondernemingsraad zijn het oneens over de vraag of de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft op grond van artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden.

Psychisch verzuim door het werk rijst de pan uit

Psychisch verzuim door het werk rijst de pan uit

Sinds het afnemen van de coronapandemie stijgt het ziekteverzuim. Voor dit jaar voorziet verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden (NN) meer dan 5 procent verzuim gemiddeld. Dat komt vooral door aan werk gerelateerde psychische klachten. Dat type verzuim duurt lang. Arbodiensten en verzuimdeskundigen roepen werkenden met klem op om verzuim door psychosociale factoren serieus te nemen.

Mag werkgever vragen naar gezondheid?

In een organisatie wil de directie jaargesprekken invoeren. De uitkomst van deze gesprekken zal ook gebruikt worden in het kader van duurzame inzetbaarheid. De werknemer wordt gevraagd hiervoor een formulier in te vullen, waarop ook specifieke vragen staan over zijn gezondheid. Zijn deze vragen wettelijk toegestaan of moet de ondernemingsraad hier op reageren?

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.