WOR, tekst en commentaar 2023

WOR, tekst en commentaar 2023

De herziene uitgave van Wet op de ondernemingsraden tekst en commentaar, editie 2023 is geheel up-to-date gemaakt. Naast de uitgebreide toelichtingen is ook de jurisprudentie bijgewerkt en eerdere wijzigingen zijn nader aangevuld door ervaringen uit de praktijk te verwerken.

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt is de behoefte ontstaan om toegang tot de medezeggenschap eenvoudiger te maken. Er zijn daarom wijzigingen doorgevoerd in artikel 1 en artikel 6 met betrekking tot de definitie van in de onderneming werkzame personen. Personen die werkzaam zijn in de onderneming kunnen voortaan na 3 maanden al gebruik maken van het recht om te kiezen of om gekozen te worden. Uitzendkrachten worden voortaan na 15 maanden aangemerkt als in de onderneming werkzame personen waardoor zij na 18 maanden gebruik maken van het actieve en passieve kiesrecht.

Ook is het voortaan mogelijk om vaste commissies in te stellen waarin grotendeels medewerkers uit de onderneming vertegenwoordigd zijn. Voorheen moest de meerderheid uit OR-leden bestaan. Hierdoor wordt
het eenvoudiger om medewerkers in de onderneming bij de medezeggenschap te betrekken.

De voordelen op een rij:

*elk artikel wordt afgesloten met een duidelijke toelichting;

*het maakt de WOR makkelijk toepasbaar in je dagelijkse or-praktijk;

*de wettekst in handige pocket, handig voor in je tas.

Bestel nu jouw exemplaar van WOR, tekst en commentaar 2023!

Lees meer over

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.