Hoger minimumloon, wijziging loongebouw, dus instemmingsrecht?

Hoger minimumloon, wijziging loongebouw, dus instemmingsrecht?

Per 1 januari gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Hoewel de ondernemingsraad niet gaat over primaire arbeidsvoorwaarden zoals de beloning, is dat anders wanneer een werkgever eenzijdige aanpassingen wil doorvoeren in het 'loongebouw' van de organisatie. In dat geval heeft de or instemmingsrecht, toch?

Doordat het minimumloon wordt verhoogd zouden ook de loongebouwen moeten worden aangepast, zou je kunnen denken. En op zulke eenzijdige veranderingen van de kant van de werkgever heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Maar is dat wel zo?

Beleidsvrijheid

Marjolein Zomer, secretaris Commissie Bevordering Medezeggenschap van de SER, vroeg het aan haar collega’s. Ze kwam met dit antwoord: ‘Inhoudelijk vroeg men zich ook af of wel sprake is van wijziging van het loongebouw, want het minimumloon blijft het minimumloon, alleen het bedrag wordt hoger. Als een wijziging één op één volgt uit een wettelijke bepaling zonder dat de ondernemer beleidsvrijheid over die wijziging of de gevolgen daarvan heeft, kan er geen instemmingsrecht van de or zijn.’

Als een wijziging één op één volgt uit een wettelijke bepaling, zonder beleidsvrijheid van de ondernemer, kan er geen instemmingsrecht van de or zijn”

Systeem

Deze mening wordt gestaafd door het antwoord op onze vraag aan Annette Terpstra, arbeidsrecht- en medezeggenschapsadvocaat bij Sprengers Advocaten. Dit is haar motivatie: ‘Belangrijkste argument hiertegen is volgens mij dat het hier gaat om wijziging van een primaire arbeidsvoorwaarde, waardoor het instemmingsrecht niet van toepassing is. Instemmingsrecht bij wijziging van beloning (...) is aan de orde bij een wijziging van het systeem. De scheidslijn tussen wijziging primaire arbeidsvoorwaarden en wijziging van het systeem is niet altijd makkelijk te maken. Maar in dit geval is er volgens mij geen sprake van wijziging van systeem.’

Beloningssystematiek blijft hetzelfde

Kortom: de verhoging van het minimumloon heeft geen directe gevolgen voor het beloningssysteem in een organisatie. Het betreft immers een door de wetgever opgelegde wijziging in de hoogte van een primaire arbeidsvoorwaarde: het minimale uurloon. En dat valt buiten de bevoegdheid van de or.

Lees ook:

Jac. Janssen is freelance journalist en auteur. Van 2017 tot februari 2024 was hij hoofdredacteur van OR magazine (eerst OR Informatie).

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

De impact van de nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een...

Het wetsvoorstel over de modernisering van het concurrentiebeding beoogt strengere regels, wat de rechtspositie van werknemers versterkt. Wat houdt deze nieuwe wet precies in en hoe kan jouw organisatie zich aanpassen aan deze veranderingen?

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Checklist: regelingen in het personeelshandboekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Over veel regelingen in het personeelshandboek heeft de ondernemingsraad iets te vertellen. Houd met deze checklist in de hand vinger aan de pols.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.