Hoger minimumloon, wijziging loongebouw, dus instemmingsrecht?

Hoger minimumloon, wijziging loongebouw, dus instemmingsrecht?

Per 1 januari gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Hoewel de ondernemingsraad niet gaat over primaire arbeidsvoorwaarden zoals de beloning, is dat anders wanneer een werkgever eenzijdige aanpassingen wil doorvoeren in het 'loongebouw' van de organisatie. In dat geval heeft de or instemmingsrecht, toch?

Doordat het minimumloon wordt verhoogd zouden ook de loongebouwen moeten worden aangepast, zou je kunnen denken. En op zulke eenzijdige veranderingen van de kant van de werkgever heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Maar is dat wel zo?

Beleidsvrijheid

Marjolein Zomer, secretaris Commissie Bevordering Medezeggenschap van de SER, vroeg het aan haar collega’s. Ze kwam met dit antwoord: ‘Inhoudelijk vroeg men zich ook af of wel sprake is van wijziging van het loongebouw, want het minimumloon blijft het minimumloon, alleen het bedrag wordt hoger. Als een wijziging één op één volgt uit een wettelijke bepaling zonder dat de ondernemer beleidsvrijheid over die wijziging of de gevolgen daarvan heeft, kan er geen instemmingsrecht van de or zijn.’

Als een wijziging één op één volgt uit een wettelijke bepaling, zonder beleidsvrijheid van de ondernemer, kan er geen instemmingsrecht van de or zijn”

Systeem

Deze mening wordt gestaafd door het antwoord op onze vraag aan Annette Terpstra, arbeidsrecht- en medezeggenschapsadvocaat bij Sprengers Advocaten. Dit is haar motivatie: ‘Belangrijkste argument hiertegen is volgens mij dat het hier gaat om wijziging van een primaire arbeidsvoorwaarde, waardoor het instemmingsrecht niet van toepassing is. Instemmingsrecht bij wijziging van beloning (...) is aan de orde bij een wijziging van het systeem. De scheidslijn tussen wijziging primaire arbeidsvoorwaarden en wijziging van het systeem is niet altijd makkelijk te maken. Maar in dit geval is er volgens mij geen sprake van wijziging van systeem.’

Beloningssystematiek blijft hetzelfde

Kortom: de verhoging van het minimumloon heeft geen directe gevolgen voor het beloningssysteem in een organisatie. Het betreft immers een door de wetgever opgelegde wijziging in de hoogte van een primaire arbeidsvoorwaarde: het minimale uurloon. En dat valt buiten de bevoegdheid van de or.

Lees ook:

Jac. Janssen is freelance journalist en auteur. Van 2017 tot februari 2024 was hij hoofdredacteur van OR magazine (eerst OR Informatie).

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat 

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Beeld: Shutterstock

Checklist: instemmingsrecht bij regeling personeelsbeoordeling

Ondernemingsraden krijgen regelingen over personeelsbeoordeling vaak ter instemming voorgelegd, of het nu gaat om de invoering, wijziging of intrekking daarvan. Waar moet je als or op letten bij zulke regelingen?

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.