'Behoud welvaart luistert nauw'

'Behoud welvaart luistert nauw'

De Nederlandse welvaart staat onder druk door hoge inflatie, laag consumentenvertrouwen en een langdurig achterblijvende arbeidsproductiviteit. Dat schrijven de werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in de Arbeidsvoorwaardennota 2023 'In goede aarde. Agenda voor een productief arbeidsvoorwaardenoverleg'.

‘We moeten vooral zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt.’ Dat is de belangrijkste zorg die de werkgevers de cao-onderhandelaars op het hart willen drukken, onder andere in deze nota. Of: om de dreigende recessie op te vangen, moeten werkgevers en werknemers het arbeidsvoorwaardenoverleg gebruiken om samen het verdienvermogen van Nederland op peil te houden.

Grote zorgen over ontwikkeling economie

De Arbeidsvoorwaardennota is het jaarlijkse advies van de belangenverenigingen van werkgevers aan de cao-onderhandelaars. In deze nota maken de werkgevers zich grote zorgen over de ontwikkeling van de economie het komende jaar. Met de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis is de toekomst extreem wispelturig, en dus ook lastig voorspelbaar.

Na een rap herstel van de coronacrisis komt Nederland waarschijnlijk al volgend jaar in een economische recessie terecht. Niet alle bedrijven en sectoren kunnen de financiële schade opvangen die vooral is ontstaan door fors gestegen inkoop- en energieprijzen, terugbetaling van coronaschulden en versnelde verhoging van het minimumloon. Vaak ontstaat daarbij schade aan de onderneming of verlies van werkgelegenheid, stellen de werkgevers.

Loonruimte luistert nauw

Algemene looneisen en generieke afspraken voor sectoren, waar de vakbonden groot voorstander van zijn om werknemers te compenseren voor prijsstijgingen door inflatie, zijn wat de werkgevers betreft niet bespreekbaar. De loonruimte moet nauwgezet worden bepaald door de situatie in een bedrijf of sector. Loonafspraken moeten daarbinnen passen, stellen de werkgevers. De sociale partners, die onderhandelen over cao’s, kunnen daarbij afspreken hoe arbeidsvoorwaarden meebewegen bij grote mee- of tegenvallers.

Aandacht voor koopkracht werknemers

Voor de gezondheid van onze economie en maatschappij is het cruciaal dat mensen over voldoende koopkracht beschikken. Werkgevers zijn zich daarbij bewust van de financiële druk die veel mensen momenteel ervaren. Ook in 2023 zullen cao-partijen aandacht schenken aan de financiële situatie van werknemers in het arbeidsvoorwaardenoverleg.

Zakaria Boufangacha, FNV-vicevoorzitter en cao-coördinator noemt dit in NRC 'mooie woorden'. In de praktijk ziet hij dat wergevers vaak nog te weinig waardering tonen voor hun mensen. Ook de gemiddelde loonsverhoging van 6,2 procent in vernieuwde cao's van november brengt daar weinig verandering in, vindt Boufangacha. Want door de inflatie leveren ook deze mensen koopkracht in. Ook in 2023 houdt de FNV vast aan automatische prijscompensatie, volgens het inflatiecijfer van oktober. Nu is dat cijfer heel hoog, maar volgend jaar kan dat anders zijn, meent Boufangacha. En als die stijging de winst of werkgelegenheid bedreigt, valt er met zijn vakbond te praten.

Werkgevers ondersteunen werknemers nu op allerlei manieren, zoals met eenmalige uitkeringen, kostenvergoedingen voor energiekosten, budgetcoaches, en door de 13e maand of vakantiegeld naar voren te halen. In bedrijven en sectoren waar het goed gaat, zal de ruimte voor hogere lonen en meedelen in de winsten moeten worden benut, geven de werkgevers aan.

Samen een beeld van de toekomst ontwikkelen

Naast de onzekerheid op korte termijn is het van groot belang dat werkgevers en werknemers hun aandacht richten op de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. De werkgevers denken daarbij vooral aan verduurzaming, vergrijzing en digitalisering.

‘Dat vraagt van sociale partners om samen te werken aan een gezamenlijk beeld van de toekomst, en om bijpassende concrete afspraken. Nederland heeft de komende jaren iedereen nodig om deze maatschappelijke transities succesvol door te maken. Zowel mensen die nu al aan het werk zijn als mensen die nog aan de kant staan,’ staat het te lezen in het persbericht van de AWVN.

Meer werken en inclusief beleid

Onderwerpen als meer uren werken om de arbeidskrapte te verlichten, inclusief beleid om een divers personeelsbestand te stimuleren en slimmer en innovatiever werken om de arbeidsproductiviteit te verhogen, moeten vaker worden besproken aan de cao-tafels. Om hierbij te ondersteunen brachten de werkgeversorganisaties eerder dit jaar al het Taskforce rapport ‘Meteen aan de slag’ uit, en ook kwam er een speciaal Aanvalsplan Techniek om de tekorten aan technici op te lossen. Beide documenten zijn te vinden op de websites van AWVN en VNO-NCW.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Recordaantal meldingen van fusies en overnames bij SER in 2024

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in 2024 een recordaantal meldingen ontvangen van fusies en overnames. Met 950 aanmeldingen werd het vorige record uit 2021 overtroffen, terwijl in de tussenliggende jaren het aantal meldingen juist afnam.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock

Ondernemingskamer tikt internationaal bedrijf op de vingers om...

De Ondernemingskamer tikte een Nederlandse bestuurder op de vingers wegens het niet vragen van or-advies bij een inkrimping. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Illustratie: Arend van Dam

Or staat steeds vaker buitenspel door groeiende internationalisering...

Internationalisering en een vakbond op afstand verzwakken de positie van de or in de interactie met de bestuurder. Advocaat Rudi van der Stege en CNV's Michiel Wallaard schetsen situaties waarin je op je hoede moet zijn.

Beeld: Shutterstock

Wij vinden het vervangen van één manager belangrijk, de bestuurder...

De manager van een team wordt vervangen. Wij als or vinden dit een belangrijke, adviesplichtige wijziging; de bestuurder niet. Hoe overtuigen we hem? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Bestuurder 'vergeet' advies te vragen bij inzet externe adviseur: wat...

Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.