'Behoud welvaart luistert nauw'

'Behoud welvaart luistert nauw'

De Nederlandse welvaart staat onder druk door hoge inflatie, laag consumentenvertrouwen en een langdurig achterblijvende arbeidsproductiviteit. Dat schrijven de werkgeversverenigingen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in de Arbeidsvoorwaardennota 2023 'In goede aarde. Agenda voor een productief arbeidsvoorwaardenoverleg'.

‘We moeten vooral zorgen dat de loonontwikkeling de inflatie de komende periode niet verder opstuwt.’ Dat is de belangrijkste zorg die de werkgevers de cao-onderhandelaars op het hart willen drukken, onder andere in deze nota. Of: om de dreigende recessie op te vangen, moeten werkgevers en werknemers het arbeidsvoorwaardenoverleg gebruiken om samen het verdienvermogen van Nederland op peil te houden.

Grote zorgen over ontwikkeling economie

De Arbeidsvoorwaardennota is het jaarlijkse advies van de belangenverenigingen van werkgevers aan de cao-onderhandelaars. In deze nota maken de werkgevers zich grote zorgen over de ontwikkeling van de economie het komende jaar. Met de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis is de toekomst extreem wispelturig, en dus ook lastig voorspelbaar.

Na een rap herstel van de coronacrisis komt Nederland waarschijnlijk al volgend jaar in een economische recessie terecht. Niet alle bedrijven en sectoren kunnen de financiële schade opvangen die vooral is ontstaan door fors gestegen inkoop- en energieprijzen, terugbetaling van coronaschulden en versnelde verhoging van het minimumloon. Vaak ontstaat daarbij schade aan de onderneming of verlies van werkgelegenheid, stellen de werkgevers.

Loonruimte luistert nauw

Algemene looneisen en generieke afspraken voor sectoren, waar de vakbonden groot voorstander van zijn om werknemers te compenseren voor prijsstijgingen door inflatie, zijn wat de werkgevers betreft niet bespreekbaar. De loonruimte moet nauwgezet worden bepaald door de situatie in een bedrijf of sector. Loonafspraken moeten daarbinnen passen, stellen de werkgevers. De sociale partners, die onderhandelen over cao’s, kunnen daarbij afspreken hoe arbeidsvoorwaarden meebewegen bij grote mee- of tegenvallers.

Aandacht voor koopkracht werknemers

Voor de gezondheid van onze economie en maatschappij is het cruciaal dat mensen over voldoende koopkracht beschikken. Werkgevers zijn zich daarbij bewust van de financiële druk die veel mensen momenteel ervaren. Ook in 2023 zullen cao-partijen aandacht schenken aan de financiële situatie van werknemers in het arbeidsvoorwaardenoverleg.

Zakaria Boufangacha, FNV-vicevoorzitter en cao-coördinator noemt dit in NRC 'mooie woorden'. In de praktijk ziet hij dat wergevers vaak nog te weinig waardering tonen voor hun mensen. Ook de gemiddelde loonsverhoging van 6,2 procent in vernieuwde cao's van november brengt daar weinig verandering in, vindt Boufangacha. Want door de inflatie leveren ook deze mensen koopkracht in. Ook in 2023 houdt de FNV vast aan automatische prijscompensatie, volgens het inflatiecijfer van oktober. Nu is dat cijfer heel hoog, maar volgend jaar kan dat anders zijn, meent Boufangacha. En als die stijging de winst of werkgelegenheid bedreigt, valt er met zijn vakbond te praten.

Werkgevers ondersteunen werknemers nu op allerlei manieren, zoals met eenmalige uitkeringen, kostenvergoedingen voor energiekosten, budgetcoaches, en door de 13e maand of vakantiegeld naar voren te halen. In bedrijven en sectoren waar het goed gaat, zal de ruimte voor hogere lonen en meedelen in de winsten moeten worden benut, geven de werkgevers aan.

Samen een beeld van de toekomst ontwikkelen

Naast de onzekerheid op korte termijn is het van groot belang dat werkgevers en werknemers hun aandacht richten op de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. De werkgevers denken daarbij vooral aan verduurzaming, vergrijzing en digitalisering.

‘Dat vraagt van sociale partners om samen te werken aan een gezamenlijk beeld van de toekomst, en om bijpassende concrete afspraken. Nederland heeft de komende jaren iedereen nodig om deze maatschappelijke transities succesvol door te maken. Zowel mensen die nu al aan het werk zijn als mensen die nog aan de kant staan,’ staat het te lezen in het persbericht van de AWVN.

Meer werken en inclusief beleid

Onderwerpen als meer uren werken om de arbeidskrapte te verlichten, inclusief beleid om een divers personeelsbestand te stimuleren en slimmer en innovatiever werken om de arbeidsproductiviteit te verhogen, moeten vaker worden besproken aan de cao-tafels. Om hierbij te ondersteunen brachten de werkgeversorganisaties eerder dit jaar al het Taskforce rapport ‘Meteen aan de slag’ uit, en ook kwam er een speciaal Aanvalsplan Techniek om de tekorten aan technici op te lossen. Beide documenten zijn te vinden op de websites van AWVN en VNO-NCW.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

Checklist: rol or bij een overname door het eigen bedrijf

Als je organisatie een overname overweegt, moet de ondernemingsraad vooraf duidelijkheid krijgen over de situatie na de overname. Hier is een checklist met de belangrijkste aandachtspunten bij een overname.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.