Cor NPO bezorgd over hardnekkige beeldvorming Klein

Cor NPO bezorgd over hardnekkige beeldvorming Klein

De centrale ondernemingsraad (cor) van de NPO wil van Frederieke Leeflang de garantie krijgen dat directeur Frans Klein niet aan het werk is. Dat heeft voorzitter Fred Kwint van de cor aan het ANP laten weten na berichtgeving van BNR. De cor is bezorgd over hardnekkige beeldvorming bij de omroep dat Klein terugkomt, en in feite doorgaat met zijn werk.

Klein trad eind november ‘tijdelijk’ terug als NPO-directeur na onthullingen in de Volkskrant over een structurele angstcultuur bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Klein was als mediadirecteur van die omroep jarenlang verantwoordelijk voor het programma. Hij zou volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma van Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak in dat verband van een ‘burn-outfabriek’.

‘Gewoon aan het werk’

Maar Klein bezocht begin december toch een mediabeurs in Londen, iets dat al langer op zijn agenda stond. ‘Het hardnekkige gerucht gaat in Hilversum dat hij, naast zijn bezoek aan Londen, nog gewoon op kantoor zit’, laat Kwint weten. ‘Hij zou gewoon aan het werk zijn. Dat lijkt ons verstandig noch wenselijk en schadelijk voor het imago van de NPO.’

Daarom wil de cor op korte termijn opheldering van voorzitter van de Raad van Bestuur Federieke Leeflang over de geruchten. Het onderzoek naar de vermeende misstanden loopt nog zeker tot in het voorjaar van 2023. Tot die tijd heeft Frans Klein zijn functie neergelegd en wordt hij formeel vervangen door NPO-genremanager Remco van Leen.

Niet al te serieus

Een woordvoerder van de NPO heeft op 2 december bevestigd dat er een brief is ontvangen van de cor. In die brief uit de cor zijn grote zorgen over het gedrag van Klein. ‘Dat helpt niet mee om de beeldvorming tegen te spreken dat de Raad van Bestuur van de NPO niet al te serieus omgaat met de tijdelijke terugtreding van Frans Klein in verband met het op handen zijnde onderzoek', staat te lezen in deze brief. ‘Wij zullen de brief beantwoorden’, laat een woordvoerder weten. Inhoudelijk wil hij niet op de vragen van de ondernemingsraad reageren. Ook cor-voorzitter Kwint weigert verder commentaar tot de Raad heeft gereageerd op de brief.

‘Frans denkt dat hij terugkomt’

De beeldvorming rond Frans Klein lijkt hardnekkig. Een bron die de beurs in Londen ook heeft bezocht heeft op BNR verklaard dat Klein op de beurs tegenover andere Nederlandse deelnemers zou hebben aangegeven dat zijn afwezigheid slechts 'tijdelijk' is. Andere bronnen op met Mediapark gaan mee in die lezing. 'Frans denkt dat hij terugkomt', liet een omroepbestuurder zich recent ontvallen op een bijeenkomst.

Lees ook:

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Or-leden worden regelmatig aangesproken door medewerkers met klachten over hun werkplek. Wat kun je als or-lid het beste doen of laten? In dit artikel bespreken we verschillende soorten klachten en geven we praktische tips.

Beeld: Shutterstock

Spreken op bestuurlijk niveau: zo investeer je in effectieve...

Spreken op bestuurlijk niveau is een onderschatte, maar essentiële vaardigheid voor iedereen die in de bestuurskamer communiceert. Je vermogen om helder en effectief te communiceren kan het verschil maken tussen gehoord worden of niet.

Beeld: Shutterstock

7 tips voor een effectieve or-nieuwsbrief

Hoe informeer je collega's op een toegankelijke manier over wat jullie als or allemaal doen? De or-notulen zijn vaak vrij formeel geschreven en moeilijk leesbaar voor de medewerkers. Een eigen nieuwsbrief van de or werkt dan veel beter. Maar, welke voorwaarden stelt de Wor? En hoe zorg je met de ondernemingsraad voor een interessante én heldere nieuwsbrief? Met deze 7 tips helpen we je op weg.

Beeld: Shutterstock

Netwerken met de achterban: zo communiceer je in de wandelgangen

De ondernemingsraad heeft recht op informatie over de eigen organisatie. Zonder dat kun je je werk niet doen. Die informatie kan van de bestuurder komen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Praat daarvoor met de achterban. Door te netwerken heb je meer voelsprieten in de organisatie en weet je nóg beter wat er speelt. In dit artikel 13 aandachtspunten voor een goed netwerkgesprek.

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Binnen de or is samenwerking de sleutel tot kracht. Wanneer leden elkaar aanvullen en als een eenheid naar buiten treden, ontstaat synergie: het resultaat is meer dan de som der delen. Zo bevorder je de synergie, zowel binnen de or als in de relatie met de achterban.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.