Cor NPO bezorgd over hardnekkige beeldvorming Klein

Cor NPO bezorgd over hardnekkige beeldvorming Klein

De centrale ondernemingsraad (cor) van de NPO wil van Frederieke Leeflang de garantie krijgen dat directeur Frans Klein niet aan het werk is. Dat heeft voorzitter Fred Kwint van de cor aan het ANP laten weten na berichtgeving van BNR. De cor is bezorgd over hardnekkige beeldvorming bij de omroep dat Klein terugkomt, en in feite doorgaat met zijn werk.

Klein trad eind november ‘tijdelijk’ terug als NPO-directeur na onthullingen in de Volkskrant over een structurele angstcultuur bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Klein was als mediadirecteur van die omroep jarenlang verantwoordelijk voor het programma. Hij zou volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma van Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak in dat verband van een ‘burn-outfabriek’.

‘Gewoon aan het werk’

Maar Klein bezocht begin december toch een mediabeurs in Londen, iets dat al langer op zijn agenda stond. ‘Het hardnekkige gerucht gaat in Hilversum dat hij, naast zijn bezoek aan Londen, nog gewoon op kantoor zit’, laat Kwint weten. ‘Hij zou gewoon aan het werk zijn. Dat lijkt ons verstandig noch wenselijk en schadelijk voor het imago van de NPO.’

Daarom wil de cor op korte termijn opheldering van voorzitter van de Raad van Bestuur Federieke Leeflang over de geruchten. Het onderzoek naar de vermeende misstanden loopt nog zeker tot in het voorjaar van 2023. Tot die tijd heeft Frans Klein zijn functie neergelegd en wordt hij formeel vervangen door NPO-genremanager Remco van Leen.

Niet al te serieus

Een woordvoerder van de NPO heeft op 2 december bevestigd dat er een brief is ontvangen van de cor. In die brief uit de cor zijn grote zorgen over het gedrag van Klein. ‘Dat helpt niet mee om de beeldvorming tegen te spreken dat de Raad van Bestuur van de NPO niet al te serieus omgaat met de tijdelijke terugtreding van Frans Klein in verband met het op handen zijnde onderzoek', staat te lezen in deze brief. ‘Wij zullen de brief beantwoorden’, laat een woordvoerder weten. Inhoudelijk wil hij niet op de vragen van de ondernemingsraad reageren. Ook cor-voorzitter Kwint weigert verder commentaar tot de Raad heeft gereageerd op de brief.

‘Frans denkt dat hij terugkomt’

De beeldvorming rond Frans Klein lijkt hardnekkig. Een bron die de beurs in Londen ook heeft bezocht heeft op BNR verklaard dat Klein op de beurs tegenover andere Nederlandse deelnemers zou hebben aangegeven dat zijn afwezigheid slechts 'tijdelijk' is. Andere bronnen op met Mediapark gaan mee in die lezing. 'Frans denkt dat hij terugkomt', liet een omroepbestuurder zich recent ontvallen op een bijeenkomst.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Spreken op bestuurlijk niveau: zo investeer je in effectieve...

Spreken op bestuurlijk niveau is een onderschatte, maar essentiële vaardigheid voor iedereen die in de bestuurskamer communiceert. Je vermogen om helder en effectief te communiceren kan het verschil maken tussen gehoord worden of niet.

Beeld: Shutterstock

7 tips voor een effectieve or-nieuwsbrief

Hoe informeer je collega's op een toegankelijke manier over wat jullie als or allemaal doen? De or-notulen zijn vaak vrij formeel geschreven en moeilijk leesbaar voor de medewerkers. Een eigen nieuwsbrief van de or werkt dan veel beter. Maar, welke voorwaarden stelt de Wor? En hoe zorg je met de ondernemingsraad voor een interessante én heldere nieuwsbrief? Met deze 7 tips helpen we je op weg.

Beeld: Shutterstock

Netwerken met de achterban: zo communiceer je in de wandelgangen

De ondernemingsraad heeft recht op informatie over de eigen organisatie. Zonder dat kun je je werk niet doen. Die informatie kan van de bestuurder komen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Praat daarvoor met de achterban. Door te netwerken heb je meer voelsprieten in de organisatie en weet je nóg beter wat er speelt. In dit artikel 13 aandachtspunten voor een goed netwerkgesprek.

Beeld: Shutterstock

Assertief zijn als or: ja zeggen

Door nee te zeggen, laat de ondernemingsraad horen wat hij niet wil. Effectiever is het om duidelijk te maken wat je wel wilt. Weloverwogen ja zeggen voorkomt dat de or over zich heen laat lopen. Ja zeggen is zeer assertief.

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Shutterstock

Zo ga je als or-lid om met abstracte teksten van de bestuurder

Als or-lid worstel je regelmatig met adviesaanvragen, instemmingsverzoeken en beleidsnotities. Daarbij krijg je vaak te maken met begrippen als synergie, uitdagingen en procesoptimalisatie. Weet jij eigenlijk wat deze woorden betekenen?

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.