Invoering pensioenwet halfjaar uitgesteld

Invoering pensioenwet halfjaar uitgesteld

Minister Schouten heeft invoering van de Wet toekomst pensioenen, die de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moet regelen, uitgesteld tot 1 juli 2023. De minister heeft de Tweede Kamer schriftelijk geïnformeerd over haar besluit.

De behandeling van het wetsvoorstel dat hoort bij het nieuwe pensioenstelsel in de Tweede Kamer kost meer tijd dan gehoopt en verwacht. Kamerleden hebben meer dan 300 vragen ingediend over de nieuwe wet. Die gaan onder andere over de verdeling van circa €1500 miljard aan opgebouwd pensioenvermogen, en de prikkels om ook zzp’ers voldoende pensioen te laten opbouwen. De beantwoording van deze vragen kost veel tijd. Hierdoor is het volgens de minister ‘onrealistisch’ om te verwachten dat de behandeling in Tweede en Eerste Kamer nog dit jaar zal zijn afgerond.

  • Tip: Spijker je kennis over alle actuele aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Zoals in de workshop OR en Wet Toekomst Pensioen: wat moet je doen? door Tom Pauw.

Tijdspad nog onduidelijk

Met het uitstel wil Schouten vooral duidelijkheid bieden aan de pensioenfondsen. Die hebben veel tijd nodig om alle pensioenregelingen om te zetten. De Wet kent mede hierom een ruime overgangsperiode. Uiterlijk op 1 januari 2025 moet de werkgever de gewijzigde pensioenovereenkomst en het transitieplan doorgeven aan de (beoogde) pensioenuitvoerder. De ondernemingsraad heeft hierbij meestal instemmingsrecht.

Of het uitstel ook leidt tot een langere voorbereidingstijd is nog niet duidelijk. Tussen 2023 en uiterlijk 1 januari 2027 moeten de sociale partners (werkgevers, vakbonden, ondernemingsraden) met de pensioenuitvoerders de overgang naar dat nieuwe stelsel regelen.

'Mijn streven is en blijft om het wetsvoorstel zo snel als mogelijk in werking te laten treden', schrijft de minister in antwoord op vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt. 'Het wetsvoorstel biedt namelijk eerder perspectief op een koopkrachtiger pensioen, en ook de pensioenopbouw wordt persoonlijker en transparanter.'

Lees ook:

Indexatie volgend jaar onzeker

Het nieuwe uitstel, de invoeringswet zou eigenlijk in 2021 al ingaan, kan gevolgen hebben voor indexatie van de pensioenen volgend jaar, zo meent het FD. Minister Schouten zou vooralsnog niet van plan zijn om de lagere ondergrens van 105 procent voor verhogen van de pensioenen van dit jaar ook volgend jaar toe te staan. Het zou betekenen dat de oude indexatieregels volgend jaar weer gelden. De ondergrens voor indexeren komt dan weer op 110 procent, waardoor minder fondsen de pensioenen kunnen verhogen. Zakt de beleidsdekkingsgraad onder 105 procent, dan dreigen zelfs kortingen op de pensioenuitkeringen. Zeker in deze tijd van hoge inflatie zou dat erg pijnlijk zijn voor de gepensioneerden.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat 

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Beeld: Shutterstock

Checklist: instemmingsrecht bij regeling personeelsbeoordeling

Ondernemingsraden krijgen regelingen over personeelsbeoordeling vaak ter instemming voorgelegd, of het nu gaat om de invoering, wijziging of intrekking daarvan. Waar moet je als or op letten bij zulke regelingen?

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Vervangende instemming, hoe werkt dat?

Vervangende instemming, hoe werkt dat?

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht wanneer de bestuurder een voorgenomen besluit neemt over een of meerdere items die worden genoemd in Artikel 27, lid 1 van de Wor. Maar wat gebeurt er als de or niet instemt?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.