Inflatie daalt iets in november

Inflatie daalt iets in november

Het goede nieuws: de inflatie is gedaald in november. Het minder goede nieuws is dat voedsel wel duurder is geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondertussen blijft het jaargemiddelde van de loonstijging in cao's met 3,6 procent tot nu toe gematigd. Ondanks een stijging met 7,2 procent in november.

Volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex HICP daalde de Nederlandse inflatie van 16,8 naar 11,2 procent in november. Volgens de Nederlandse consumentenprijsindex CPI zakte de inflatie van 14,3 naar 9,9 procent op jaarbasis. Die daling komt vooral door gedaalde energiekosten. In de CPI werden gas, elektriciteit en stadsverwarming 100 procent goedkoper. De prijsstijging voor een nieuw contract daalde van 173 naar 70 procent op jaarbasis. Diensten werden iets goedkoper; de prijsstijgingen gingen van 6,5 procent op jaarbasis in oktober naar 5,4 procent in november. En de prijzen in de industrie gingen ook iets minder omhoog op jaarbasis: van 7,8 naar 7,1 procent.

Consument merkt er niet veel van

Maar u betaalde in november opnieuw meer voor voeding, dranken en tabak. Vooral producten waar brood, granen, vlees en zuivel in zijn verwerkt werden duurder. Op jaarbasis stegen de prijzen van 11,5 naar 12,5 procent volgens de HICP. Voedsel is nu 16 procent duurder dan een jaar geleden volgens de CPI. Die stijging was 14 procent per jaar in oktober. Hierdoor zullen de meeste consumenten nog niet hebben gemerkt dat het leven goedkoper is geworden.

Grootste boosdoener daarbij zijn en blijven de kosten voor gas en elektriciteit. Nu nemen de prijzen van deze energiebronnen minder snel toe, maar veel consumenten krijgen wel te maken met hogere termijnbedragen. Ook als ze geen nieuw energiecontract afsluiten. Volgens een experimentele rekenmethode van het CBS, met daarin ook de prijsstijging van lopende energiecontracten komt de inflatie ‘waarschijnlijk’ uit tussen 7,5 en 9,6 procent dit jaar.

Kloof met loonstijging blijft

De kerninflatie, zonder snel wisselende prijzen van energie en voedsel, bleef in de eurozone ongewijzigd staan op 5 procent in november. In Nederland nam de kerninflatie volgens de CPI af van 6,9 naar 6,8 procent. Dit cijfer overtreft zelfs het maandcijfer van de gemiddelde loonstijging in nieuwe cao’s van november: 7,2 procent op jaarbasis volgens cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Maar het jaargemiddelde van de loonstijging blijft met 3,6 procent tot nu toe gematigd. Het Centraal Planbureau CPB verwacht voor dit jaar een gemiddelde loonstijging van 3 procent, en 4,6 procent voor 2023.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Beeld: Shutterstock

Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald

In 2023 was slechts 15% van de werknemers vakbondslid, wat een verdere afname betekent. Hierdoor neemt de invloed van vakbonden af, hoewel ze nog steeds de belangrijkste partner zijn bij cao-onderhandelingen. Or's kunnen in de toekomst een grotere rol gaan spelen.

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Shutterstock

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober 2024 doorgeven aan de Belastingdienst. De or heeft adviesrecht op het voorgenomen besluit.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.