Inflatie daalt iets in november

Inflatie daalt iets in november

Het goede nieuws: de inflatie is gedaald in november. Het minder goede nieuws is dat voedsel wel duurder is geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondertussen blijft het jaargemiddelde van de loonstijging in cao's met 3,6 procent tot nu toe gematigd. Ondanks een stijging met 7,2 procent in november.

Volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex HICP daalde de Nederlandse inflatie van 16,8 naar 11,2 procent in november. Volgens de Nederlandse consumentenprijsindex CPI zakte de inflatie van 14,3 naar 9,9 procent op jaarbasis. Die daling komt vooral door gedaalde energiekosten. In de CPI werden gas, elektriciteit en stadsverwarming 100 procent goedkoper. De prijsstijging voor een nieuw contract daalde van 173 naar 70 procent op jaarbasis. Diensten werden iets goedkoper; de prijsstijgingen gingen van 6,5 procent op jaarbasis in oktober naar 5,4 procent in november. En de prijzen in de industrie gingen ook iets minder omhoog op jaarbasis: van 7,8 naar 7,1 procent.

Consument merkt er niet veel van

Maar u betaalde in november opnieuw meer voor voeding, dranken en tabak. Vooral producten waar brood, granen, vlees en zuivel in zijn verwerkt werden duurder. Op jaarbasis stegen de prijzen van 11,5 naar 12,5 procent volgens de HICP. Voedsel is nu 16 procent duurder dan een jaar geleden volgens de CPI. Die stijging was 14 procent per jaar in oktober. Hierdoor zullen de meeste consumenten nog niet hebben gemerkt dat het leven goedkoper is geworden.

Grootste boosdoener daarbij zijn en blijven de kosten voor gas en elektriciteit. Nu nemen de prijzen van deze energiebronnen minder snel toe, maar veel consumenten krijgen wel te maken met hogere termijnbedragen. Ook als ze geen nieuw energiecontract afsluiten. Volgens een experimentele rekenmethode van het CBS, met daarin ook de prijsstijging van lopende energiecontracten komt de inflatie ‘waarschijnlijk’ uit tussen 7,5 en 9,6 procent dit jaar.

Kloof met loonstijging blijft

De kerninflatie, zonder snel wisselende prijzen van energie en voedsel, bleef in de eurozone ongewijzigd staan op 5 procent in november. In Nederland nam de kerninflatie volgens de CPI af van 6,9 naar 6,8 procent. Dit cijfer overtreft zelfs het maandcijfer van de gemiddelde loonstijging in nieuwe cao’s van november: 7,2 procent op jaarbasis volgens cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Maar het jaargemiddelde van de loonstijging blijft met 3,6 procent tot nu toe gematigd. Het Centraal Planbureau CPB verwacht voor dit jaar een gemiddelde loonstijging van 3 procent, en 4,6 procent voor 2023.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.