Verhoging minimumloon en pensioen: het domino-effect

Verhoging minimumloon en pensioen: het domino-effect

De verhoging van het wettelijk minimumloon heeft gevolgen voor pensioenregelingen, ook als je meer verdient. Het is daarom verstandig om bij je werkgever na te gaan wat de gevolgen van de verhoging van het minimumloon zijn op het pensioen. Ook de ondernemingsraad kan dat doen.

De franchise is een belangrijk onderdeel van pensioenregelingen. Over dit deel van het salaris wordt geen pensioen opgebouwd. De gedachte hierachter is dat er later een AOW-uitkering is en het “dubbel op” is om over dit stuk van het salaris pensioen op te bouwen. Uitgangspunt in veel pensioenregelingen is daarom dat de jaarlijkse verhoging van de franchise gelijk is aan de verhoging van de AOW. En de hoogte van de AOW is weer afgeleid van het wettelijk minimumloon.

Franchise stijgt met minimumloon

De overheid heeft het wettelijk minimumloon vanaf 1 januari 2023 met 10,15% verhoogd, de grootste verhoging sinds jaren. Franchises worden daarom vaak verhoogd met een percentage dat samenhangt met de verhoging van de AOW.

Maar wat nu als je salaris niet met 10,15% stijgt en je franchise wel stijgt, bijvoorbeeld met 10,15%? Het deel van het salaris waarover wel pensioen wordt opgebouwd, en waarover de werkgever en werknemer dus ook premie betalen wordt dan kleiner. Dit heeft voor- en nadelen. Minder premie betalen is prettig voor zowel werkgevers als werknemers, maar minder pensioen opbouwen is een nadeel.

Gevolgen afhankelijk van pensioenregeling

Wat precies de gevolgen zijn van de stijging van de franchise, verschilt per pensioenregeling en per werknemer. Er is een wisselwerking tussen de hoogte en de stijging van het salaris en de franchise. Onthoud dat hoe hoger het salaris en de salarisstijging is en hoe kleiner de stijging van de franchise, des te kleiner de gevolgen voor de pensioenopbouw en premies zijn. En, omgekeerd, dat lagere salarissen zonder of met een kleine salarisstijging en een flinke franchiseverhoging het meest worden geraakt.

Or, check de gevolgen

Wat kan de ondernemingsraad hiermee doen? Ga na of er door de werkgever inderdaad minder premie wordt betaald en of dit doorwerkt in de beloning van medewerkers. Gaan medewerkers ook minder betalen en blijft een besparing “gelabeld” als arbeidsvoorwaardenbudget? En wat betekent dit voor de pensioenopbouw? Een concreet advies: vraag dit na bij je werkgever en ga het gesprek aan over de gevolgen.

Lees ook:

Tip! Wat houdt het nieuwe pensioenstelsel precies in? Welke stappen kan en moet de OR op korte termijn zetten? Frank Verschuren maakt dit taaie onderwerp praktisch en begrijpelijk tijdens de de OR Wetgeving en Actualiteitendag op 23 maart 2023 Bekijk nu het programma.

Inge Bakker is Pensioenadviseur bij Montae & Partners

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat 

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

Rechter: incidentele roosterwijziging soms wel instemmingsplichtig

Connexion wilde door een geplande staking van buschauffeurs tijdelijk de dienstroosters wijzigen. Normaal is instemming niet vereist volgens Artikel 27 van de Wor, maar in sommige gevallen moet de ondernemingsraad dat wel vragen, aldus de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.