'Compenseer long covid als beroepsziekte'

'Compenseer long covid als beroepsziekte'

FNV en CNV willen dat de rechter de overheid verplicht om financiële compensatie te bieden aan zorgmedewerkers die door langdurige coronaklachten arbeidsongeschikt zijn geworden.

De bonden eisen dat alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt binnen 4 weken een voorschot krijgen van 22.839 euro. Dat bedrag is in lijn met de Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) voor mensen met andere beroepsziekten, zoals asbestkanker en schildersoedeem. Deze regeling is opengesteld sinds 1 januari. FNV en CNV overleggen naar eigen zeggen al tweeënhalf jaar over de compensatie.

De claim van de bonden geldt voor alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt. Maar ook diverse onderwijsbonden hebben het kabinet gevraagd om een ‘oplossing’ voor mensen die tijdens hun werk in het onderwijs long covid hebben opgelopen.

‘Zaak tussen werkgevers en werknemers’

FNV en CNV stellen dat de overheid onrechtmatig handelt door de geleden schade van zorgmedewerkers te beschouwen als een zaak tussen werkgevers en werknemers, waaraan de overheid hoogstens een bijdrage kan leveren. Toch houdt verantwoordelijk minister Conny Helder van Langdurige Zorg vast aan dit standpunt, omdat de schade is ontstaan tijdens het werk. Helder ziet zich gesterkt in dit standpunt door een advies van de Raad van State uit december.

Tip! welke invloed heb jij als OR-lid  op het bouwen van een gezonde veiligheidscultuur binnen jouw organisatie? Hoe kan jij op een effectieve manier gedrag beïnvloeden zodat mensen veiliger werken, zonder dat ze daar zelf steeds op moeten letten? Leer de fijne kneepjes van een gezonde veiligheidscultuur kennen in één dag. Volg de Studiedag Invloed van de OR op veiligheidsgedrag op 30 mei 2023.

De minister herhaalde in een Kamerdebat eerdere toezegging dat het kabinet bereid is tot een 'substantiële bijdrage' aan een compensatieregeling. Ze erkent de morele verplichting, maar weigert aansprakelijkheid te erkennen wegens onrechtmatig handelen.

‘Morele en juridische plicht’

FNV en CNV zien dat heel anders. In een kort geding eisen de beide bonden dat de overheid binnen vier weken een instantie aanwijst die het voorschot gaat uitbetalen. Volgens de bonden zijn inmiddels ongeveer duizend zorgmedewerkers die tijdens de coronapandemie besmet raakten hun baan kwijtgeraakt. Ze verloren daardoor vaak ook grotendeels hun inkomsten. Dat beperkt ook hun mogelijkheden om te revalideren en terug te keren in het arbeidsproces.

‘FNV en CNV vinden dat de overheid niet alleen moreel, maar ook juridisch verplicht is deze zorgmedewerkers op korte termijn financieel tegemoet te komen’, stellen de bonden. Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV wijst erop dat zorgmedewerkers aan het begin van de pandemie moesten doorwerken, terwijl er een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes was. ‘Later bleek dat de Staat al voor de uitbraak herhaaldelijk was gewaarschuwd, maar te laat en niet voldoende maatregelen trof’, aldus Jong.

Subsidieregeling op loonkosten

De schadevergoeding voor werknemers met long covid opgelopen tijdens het werk staat los van de financiële regeling om werknemers met deze ziekte langer in dienst te houden. Werkgevers in de sectoren zorg en welzijn kunnen subsidie aanvragen om werknemers na 2 jaar ziekte in dienst te houden. Maar dat kan alleen voor werknemers in de zorg die tussen maart 2020 en december 2020 ziek zijn geworden. De subsidie bedraagt 1100 euro per maand, bedoeld als tegemoetkoming in de loonkosten. Aanvragen kan nog tot 31 januari aanstaande. Meer informatie over het aanvraagproces en over de voorwaarden is te vinden op deze website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees ook:

Behandelen klachten over geweld en intimidatie op het werk moet beter

Behandelen klachten over geweld en intimidatie op het werk moet beter

#MeToo en Black Lives Matter zetten wereldwijd seksuele intimidatie en discriminatie op het werk op de agenda. Ook in Nederland werden we weer geconfronteerd met schrijnende voorvallen. De roep om er nu echt wat aan te doen neemt toe, net als de plannen en voornemens. Wat gebeurt er concreet?

Grote rol or bij aanpak grensoverschrijdend gedrag

Grote rol or bij aanpak grensoverschrijdend gedrag

Het kabinet overweegt om een code voor voor seksueel grensoverschrijdend gedrag verplicht te stellen in bedrijfsorganisaties. Dat blijkt uit het Actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Of een vertrouwenspersoon ook verplicht wordt is nog niet besloten. Hoe dan ook, de ondernemingsraad krijgt een grote stem hierbij.

Verplicht werken op kantoor. Is dat achterhaald?

Verplicht werken op kantoor. Is dat achterhaald?

Twintig procent van de mensen die thuis werken moet verplicht weer naar kantoor. Dat leidt bij 7 procent tot conflicten met de werkgever. Zo bleek uit CNV-onderzoek onder 1.000 thuiswerkers.

Veel werkgevers bieden medewerkers helpende hand

Veel werkgevers bieden medewerkers helpende hand

Meer dan 2 van elke 3 werkgevers bieden hun medewerkers financiële ondersteuning. Van hen geeft 40 procent eenmalig een uitkering, de helft geeft 500 euro of meer. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 170 werkgevers. Toch heeft 24 procent van de werknemers financiële problemen. Volgens de FNV komt een loonbeslag steeds vaker voor.

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Beeld: Shutterstock

Checklist: is het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie op orde?

Controleer als or de volgende punten bij je werkgever: Is er zorgvuldig nagedacht over het verzuimbeleid? Zijn de protocollen duidelijk vastgelegd en was de or betrokken bij het opstellen ervan? Met deze checklist krijg je snel inzicht in de staat van het verzuimbeleid.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.