CNV pleit voor eenmalige warmtebonus

CNV pleit voor eenmalige warmtebonus

Het CNV roept werkgevers op om hun werknemers eenmalig een warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger maken.

‘Door de explosief gestegen energiekosten komen steeds meer werkenden in de problemen. Te veel mensen zitten letterlijk in de kou. Met een concreet bedrag van minimaal 2.000 euro als eenmalige uitkering– een warmtebonus dus - kunnen werknemers hun huis energiezuiniger maken, bijvoorbeeld door isolatie of zonnepanelen. En daarmee hun energierekening structureel omlaag brengen,’ aldus voorzitter Fortuin van het CNV. ‘Door het huis te isoleren of zonnepanelen aan te leggen kunnen mensen elke maand besparen op hun rekening en het kan op lange termijn flink renderen.’

‘Mooie manier om te helpen’

De vakbond ziet een eenmalige uitkering voor verduurzaming van de woning als een 'mooie manier' waarop werkgevers hun werknemers kunnen helpen. Volgens onderzoek van het CNV heeft een kwart van de werknemers moeite om de stijgende kosten het hoofd te bieden. Vooral de hoge energierekening raakt veel mensen in de portemonnee.

Fortuin: ‘Werken is geen garantie meer tegen armoede. Het CNV zet zich in voor structureel hogere lonen, maar niet iedere werkgever compenseert de inflatie volledig. Een eenmalige uitkering, bedoeld om je huis energiezuiniger te maken, kan op lange termijn flink renderen.’

Steeds meer werkgevers willen iets extra’s doen ”

Volgens het AD en de AWVN bieden steeds meer werkgevers al een soort warmtebonus aan. Waaronder Achmea en ABN Amro. Zo hebben medewerkers bij Achmea vanaf 1 januari dit jaar een klimaatbudget van 2500 euro netto om te verduurzamen. Om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen, voor elektrisch vervoer of een energiezuinige(r) koelkast. ‘Wij zetten in op meer navolging van deze goede voorbeelden,’ aldus Fortuin. Woordvoerder Jannes van der Velde van de AWVN beaamt dat veel werkgevers iets extra’s willen doen. Zoals bijdragen aan verduurzamen van het woonhuis, of een leasefiets.

Belastingvrij

Het CNV pleit ervoor dat de afhandeling van de warmtebonus zo veel mogelijk via de werkgever verloopt. ‘Werknemers die hun huis verduurzamen, moeten de facturen via personeelszaken of HR indienen. Daar vindt de check plaats of het budget daadwerkelijk voor verduurzaming is ingezet. Wij pleiten voor een simpel systeem en geen extra belastingregels of complexe controlemechanismes.’

Wel denkt Fortuin dat dit jaar een extra vrijstelling voor werkgevers nodig is, bovenop de dit jaar al verhoogde fiscaal vrijgestelde vrije ruimte van 3 procent van de loonsom. ‘Het zou mooi zijn als het kabinet daar snel mee over de brug komt. Niets doen en miljoenen mensen in de kou laten staan, kost de maatschappij immers veel meer aan verzuimkosten en gezondheidsschade.’

‘Helpt ook het klimaat en milieu’

De warmtebonus draagt, naast lagere energiekosten, ook bij aan de klimaatdoelstellingen. ‘Werkgevers die de warmtebonus uitkeren, kunnen zich hiermee profileren als duurzame werkgever. Een pre in tijden van arbeidsmarktkrapte.’ Fortuin gaat ervan uit dat alle werknemers wel wat hebben aan een warmtebonus. Ook werknemers die in een huurhuis wonen of al een energiezuinig huis hebben. ‘Er valt altijd wel iets te verduurzamen.’

Lees ook:

Tip! Medewerkers moeten langer doorwerken. Organisaties moeten vaker veranderen om hun bestaansrecht te behouden. Die constante veranderingen vragen heel veel van iedereen. Wat is de rol van de or daarin? Volg de studiedag OR & Duurzame inzetbaarheid en leer hoe een organisatie als geheel aan duurzame inzetbaarheid kan werken.

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Shutterstock

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober 2024 doorgeven aan de Belastingdienst. De or heeft adviesrecht op het voorgenomen besluit.

Beeld: Shutterstock

Onze onderneming staat te koop. Moet de ondernemer ons inlichten?

'Onze bestuurder heeft aangegeven dat de onderneming te koop staat, maar heeft hiervoor nog geen adviesaanvraag gedaan. Mogen wij als ondernemingsraad weten hoe het staat met de plannen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.