Crisis, godsamme! 

Crisis, godsamme! 

Van de meeste crises die we nu ervaren, moet je constateren dat ze lang aangekondigd werden, maar dat er met die aankondigingen niet zo veel is gedaan. Helaas heb ik op de valreep van het jaar nog een crisis ontdekt, die precies in het rijtje past. Een nieuwe planeet op de plek waar je hem al jaren verwachtte te vinden, maar waar je hem niet goed zag, doordat alle andere donkere materie in de weg zat.

Ik bedoel natuurlijk de crisis in het Nederlandse ondernemerschap, die zich deze week in alle hevigheid heeft gemanifesteerd. Mijn ontdekking ving aan met de commentaren op de nieuwe governance code. De versie van 2016 is bijgewerkt. Zoals het FD vernam uit de mond van de voorzitter van de commissie die ermee was belast, was het gemopper niet van de lucht.

Het gemopper op de nieuwe Governance-code was oorverdovend”

Van ondernemingen wordt namelijk gevraagd om zich te verbinden aan een concrete strategie met dito doelstellingen gericht op duurzaamheid. Ook in de zin dat men rekening houdt met de effecten van de onderneming op mens en milieu. Dat riep onmiddellijk de reactie op dat rechtszaken van milieuactivisten onvermijdelijk zouden zijn (ik neem de bocht iets korter dan hij werd opgeschreven). Commitment als bedreiging in plaats van kans. 

Inflatie  

Ook in de krant: als gevolg van de jarenlange loonmatiging is er maar matig geïnnoveerd en ook te weinig productiviteitsstijging geboekt in Nederland. Het was gemakkelijker meer mensen aan te nemen. Geen ouderen natuurlijk, want die zijn een risico. De lonen kunnen desondanks niet omhoog want dat jaagt de inflatie aan, maar de kostenstijging van grondstoffen en dergelijke worden wel doorberekend, want de winst moet op peil blijven met als resultaat … inflatie.  

Zonder batterijen  

O ja, ook in het FD: Nederlandse ondernemingen bulken van het geld (de letterlijke kop van het artikel). En dan moeten de maatregelen van Biden in Amerika nog hun impact krijgen. Een batterijfabriek wordt nu in de VS gebouwd. Zitten wij weer zonder batterijen. Geen ondernemer die daar iets aan of mee kan doen. De suggestie: de maatregelen van Biden van tafel of door de EU geëvenaard. Had ik al genoemd dat er jarenlang te veel kosten zijn gemaakt door overmatig energiegebruik, want dat is inmiddels met 20 procent gedaald in ondernemingsland? 

Ik heb van Richard Branson geleerd bij het lezen van zijn boeken, dat je als ondernemer kansen moet zien en grijpen. Maar dat je daarbij risico’s moet verkleinen, want dat maakt de kans van slagen groter. Als ik de ondernemers in de krant moet geloven zijn die niet meer in staat om kansen te zien, omdat eerst alle risico’s moeten worden weggenomen, ten koste van alle anderen die de rekening moeten betalen. Ze kunnen anders niet meer vooruit. 

Desondanks…

Ook dat nog! Naast Oekraïne, naast de energiearmoede, naast werkende mensen die niet rond kunnen komen van hun loon, naast de voedselbanken die hun klandizie zien groeien, nu dus ook nog ondernemers die door risico’s overmand raken en hun kansen niet meer zien. 

Mag ik jullie ondanks deze extra enorme crisis geweldige kerstdagen wensen met iedereen van wie je houdt? En een feestelijke jaarwisseling. Echt.  

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

Beeld: Shutterstock

Inwerken nieuwe or-leden: zo help je nieuwkomers snel op weg

Iedere ondernemingsraad krijgt eens in de zoveel tijd te maken met nieuwe leden. Dit kan zowel tijdens de lopende zittingsperiode als na verkiezingen gebeuren. Hoe raken zij snel thuis in de medezeggenschap?

beeld gegenereerd met behulp van Dall-e

Hoe je als or impact maakt in een internationale matrixorganisatie

'Wij zijn een or van een techbedrijf met een vestiging in Nederland. We werken als een matrixorganisatie waarin medewerkers in internationale business units werken. Onze WOR-bestuurder is regiomanager van een van de business units. Ze geeft aan vaak niet op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die de Nederlandse onderneming treffen, omdat zij vaak laat of helemaal niet wordt geïnformeerd. Hoe kunnen we als or toch van betekenis zijn?'

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Is het mogelijk om tegenspraak te bieden als je een afhankelijkheidsrelatie met elkaar hebt? Als or kun je de bestuurder voorzien van een eerlijke mening, schrijft or-trainer Tineke Visser.

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

Wat is de waarde van medezeggenschap? Waarom stoppen mensen hun energie in medezeggenschap? Het is vaak frustrerend omdat de invloed doorgaans beperkt is. Doordat de meeste mensen in de medezeggenschap zelden echt nadenken over de waarden die ze willen versterken. Marcel Reijnen betoogt dat als een or haar waarden scherp heeft, de waarde van medezeggenschap toeneemt.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.