Uitzendkracht wordt bijna werknemer in nieuwe cao

Uitzendkracht wordt bijna werknemer in nieuwe cao

Werkgevers en vakbonden hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over de nieuwe cao voor uitzendkrachten. Hierin worden de rechten van uitzendkrachten grotendeels gelijk getrokken met werknemers in vaste dienst bij het inlenende bedrijf. Hiermee neemt de uitzendbranche een voorschot op toekomstige wetgeving, stellen de onderhandelaars.

Volgens de concept-cao is de inlenersbeloning van de uitzendkracht bij het inlenende bedrijf vanaf 1 juli 2023 vrijwel gelijk aan de beloning die een werknemer in vaste dienst ontvangt. Een uitzendkracht heeft dan dus ook recht op alle toeslagen en kostenvergoedingen. Volgens de AWVN valt hieronder het periodeloon in de schaal, de toepasselijke arbeidsduurverkorting, toeslagen, initiële loonsverhogingen, kostenvergoedingen, periodieken, eenmalige loonsverhogingen en thuiswerkvergoedingen. En ook de eindejaarsuitkering.

Joop Voesten, bestuurder De Unie noemt de concept-cao ‘een breed pakket aan maatregelen waarmee onder meer belangrijke stappen gezet worden richting een evenwichtige balans tussen de beloning voor mensen met vaste - en uitzendkrachten met  onzekere contracten.’

Periodiek, tenzij

Ook telt relevante werkervaring vanaf 1 juli zwaarder mee bij vaststelling van de beloning. Daarnaast krijgen uitzendkrachten bijna altijd een periodieke loonsverhoging. Tenzij de inlener kan aantonen dat de uitzendkracht een negatieve beoordeling heeft gehad op basis van dezelfde beoordelingscriteria als zijn collega’s in vaste dienst. Als de verhoging is gekoppeld aan een beoordelingsgesprek, maar de uitzendkracht dat niet heeft gehad, dan krijgt de uitzendkracht tóch een periodiek, stelt de FNV.

Ook krijgt de uitzendkracht meer te zeggen over zijn werktijden. De uitzendkracht kan zelf zijn beschikbaarheid aangeven, binnen de geldende regels over werktijden en roosteren bij het inlenende bedrijf. Die beschikbaarheid is dan leidend, en kan slechts met instemming van de uitzendkracht worden veranderd.

Meer geld, en meer waardering

De NBBU, een van de 2 koepels van uitzendbureaus betrokken bij de onderhandelingen, is blij dat de nieuwe cao nu al duidelijkheid creëert. ‘De nieuwe cao zet een nieuwe stap richting gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden, in lijn met het SER-MLT-advies’, aldus het persbericht. Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex vindt het belangrijk dat er afspraken zijn gemaakt waarmee de positie van uitzendkrachten verder verbetert. ‘We zetten weer een stap naar een gelijkwaardige positie. Dat de relevante werkervaring van uitzendkrachten gaat meetellen bij hun inschaling, is één van die belangrijke afspraken. Daarmee komt er niet alleen meer loon, maar ook meer waardering voor de kunde en ervaring van een grote groep werkenden.‘

Einde van het uitzendbeding

De NBBU is ook blij dat in de nieuwe cao afspraken zijn gemaakt over arbeidsongeschiktheid die voor de lange termijn zowel juridisch, politiek als maatschappelijk houdbaar zijn. Volgens de onderhandelaars is er in deze cao geen verschil meer tussen uitzendovereenkomsten met en zonder uitzendbeding. Het uitzendcontract kan niet meer automatisch eindigen bij ziekte en einde contract. Uitzendkrachten kunnen vanaf 1 april 2023 tot 12 maanden na het einde van het contract een beroep doen op de transitievergoeding. Dat is nu 3 maanden.

Bij ziekte krijgen uitzendkrachten, net als vaste mensen vanaf 1 juli 2023 twee jaar loon doorbetaald. De doorbetaling bedraagt 90 procent in het eerste jaar en 80 procent in het tweede jaar, ook als het contract tussentijds is geëindigd. Hiervoor betalen uitzendkrachten een premie, die varieert van 0,3 tot 0,7 procent. Marten Jukema, bestuurder CNV Vakmensen: ‘Het is belangrijk dat er nu een goed vangnet komt, want vanwege de korte contracten vallen uitzendkrachten bij ziekte al snel 30 procent terug in loon.’

Looptijd

De nieuwe uitzend-cao moet op 2 januari 2023 in werking treden, met een looptijd van een jaar. De eerste inhoudelijke wijzigingen vinden plaats per 1 juli 2023. Partijen praten in 2023 verder over een cao vanaf 2024. Mochten partijen hier niet uitkomen, dan wordt de cao in 2024 automatisch met een jaar verlengd. De regering wil in 2025 een vergunningsverplichting invoeren voor uitzendbureaus en andere ondernemingen die mensen uitlenen voor werk. Deze verplichting wordt periodiek getoetst. Aanleidingen voor de verscherpte regels zijn misstanden bij huisvesting van arbeidsmigranten, waaronder veel uitzendkrachten, uitleen-, doorleen- en andere schijnconstructies.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: regels voor collectief ontslag gelden ook al bij een...

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de regels rondom collectief ontslag gelden zodra een werkgever het voornemen heeft om binnen 3 maanden 20 of meer arbeidsplaatsen te schrappen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.