Prijsplafond energie, ook voor het mkb - update

Prijsplafond energie, ook voor het mkb - update

Het kabinet verruimt het eerder aangekondigde prijsplafond op energietarieven voor huishoudens en mkb-bedrijven. Het maximumtarief dat zij betalen voor gas wordt 1,45 euro per kubieke meter. Voor elektriciteit betalen ze hoogstens 40 cent per kilowattuur (kWh). Dat was 70 cent. Het prijsplafond voor elektriciteitsverbruik gaat omhoog van 2.400 naar 2.900 kWh per jaar. Het plafond voor gas blijft gelijk. Maar de prijsplafonds gaan pas in per 1 januari 2023. Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening.

Het beoogde prijsplafond gaat uit van een gemiddeld verbruik, dat is vastgesteld op 1200 m3 gas en nu 2900 kWh elektriciteit per jaar. Wie daar met zijn energieverbruik onder blijft, profiteert van het vastgestelde gunstige tarief. Voor het deel dat boven het plafond uitkomt, moet de volle marktprijs worden betaald.

Gebruikers van stadsverwarming betalen hoogstens 47,39 euro per gigajoule warmte. Onduidelijk is nog tot welk verbruik dit plafond geldt. Ook mensen die zijn aangesloten op blokverwarming krijgen een prijsplafond. De hoogte is nog niet bekend.

Een gemiddeld huishouden kan tot € 2.500 per jaar voordeel hebben van het plafond en het verlaagde tarief. De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw.

Vaste korting en prijsplafond

De plafonds gelden vanaf 1 januari 2023. Voor november en december 2022 ontvangen huishoudens een vaste korting van 190 euro per maand op hun energierekening. Die wordt verrekend bij de energieleverancier.

Ook de prijsplafonds vanaf 1 januari 2023 moet de energieleverancier verrekenen met de klanten. Alles dat boven de plafonds uitkomt, moeten de energiemaatschappijen vergoed krijgen van de overheid. Over hoe dat gaat werken bestaan nog twijfels. Net zoals over de dekking bij de overheid voor deze maatregelen. De Autoriteit Consument en Markt zal scherp toezien op misbruik van de prijsplafonds. Net zoals de klanten die meer verbruiken dan de maxima van de plafonds, verwachten deskundigen.

Ook plafondtarieven voor het mkb

De plafonds gaan gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.

Aparte steun voor grootverbruikers

Het kabinet wil een tegemoetkoming energiekosten (TEK) invoeren voor het energie-intensieve mkb. Zover nu bekend gaat het om de helft van de energiekosten boven een drempelbedrag, tot 160.000 euro per jaar. De regeling geldt alleen voor bedrijven die minstens 7 procent 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Dat was 12,5 procent. Het bedrijf mag niet meer dan 250 werknemers hebben, de jaaromzet moet minder zijn dan 50 miljoen euro. En het jaarlijks verbruik moet meer zijn dan dan 5000 m3 gas of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit.

Vooral op de drempel van 12,5 procent van de omzet aan energiekosten en het plafond van 160.000 euro per jaar is veel kritiek. Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vrezen dat veel midden- en kleinbedrijven de TEK hierdoor niet kunnen gebruiken. Ze vinden dat het plafond omhoog moet, gelijk aan het volgens hen binnenkort verruimde Europese crisiskader van 750.000 tot 2 miljoen per bedrijf. Ook moet er snel overbruggingsfinanciering komen voor bedrijven die acuut geld nodig hebben. De geplande invoerdatum: vanaf 1 april 2023 is voor veel mkb'ers te laat, stellen de belangenverenigingen.

Lees ook:

Energiebesparing

Voor bedrijven komt in 2023 ook meer geld beschikbaar om hen te helpen hun energieverbruik te verminderen. Dat gebeurt in de vorm van meer aftrekposten voor investeringen in duurzaamheid en energiebesparing.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Shutterstock

Rechter: buitenlands moederbedrijf mag bonusregeling niet wijzigen...

Het wijzigen van een bonusregeling is de verantwoordelijkheid van de Nederlandse ondernemer, ook al is het besluit genomen door de Amerikaanse moedervennootschap. De Nederlandse or moet instemming verlenen, stelt de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Hoge Raad: een uitzendkracht heeft net als vaste medewerker recht op...

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat uitzendkrachten dezelfde rechten hebben als vaste medewerkers wat betreft resultaatafhankelijke bonussen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.